Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αποκτήσει το 100% του ενεργειακού κολοσσού EDF προκειμένου η εταιρία να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος της κρίσης και τα προβλήματα από τις γερασμένες πυρηνικές μονάδες της.
Από τις 56 συνολικά, οι μισές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ζημιών ή συντήρησης. Φέτος, μειώθηκε η παραγωγή τους για τρίτη συνεχή φορά, θέτοντας σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, που κάθε χειμώνα προμηθεύεται ενέργεια από τη Γαλλία. Στόχος του Μακρόν -και βασικό στοιχείο του προεκλογικού του προγράμματος- είναι η δημιουργία 6 έως 14 νέων πυρηνικών μονάδων έως το 2050.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εθνικοποίηση στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, ενώ σχέδια διάσωσης κάνει και η Γερμανία.
Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Όπως παρατηρεί η SZ oι νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένονται να περάσουν εσπευσμένα από Βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο «είναι προετοιμασίες για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να μην είναι τόσο μακριά».
Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης. «Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία (…) Eάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν». Σύμφωνα με την εφημερίδα η δέσμη μέτρων ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για δύο επιλογές: «άμεση παρέμβαση του κράτους και επιβολή εισφοράς, για μια ευρύτερη κατανομή του πρόσθετου ενεργειακού κόστους στους πολίτες».
Όπως σημειώνει: «Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια δεύτερη επανάληψη της υπόθεσης Lehman Brothers, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας το 2008 επέφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Εκείνη την εποχή, η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε να τη διασώσει».
Η εθνικοποίηση της EDF
Η γαλλική κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει τη γαλλική ΔΕΗ - Electricite de France SA - για να ξεπεράσει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και να επενδύσει σε νέους σταθμούς.
Η EDF έχει παλέψει τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γερασμένο στόλο των αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώνονται από το ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εθνικοποίηση της εταιρείας αποκαλύπτει ότι η κρατική παρέμβαση μπορεί να εμφανίζεται όλο και περισσότερο και αλλού στην ΕΕ, δεδομένης της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της αγοράς, να μετριαστεί ο πληθωρισμός του κόστους και να προωθηθούν τα σχέδια ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.