Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η διαφαινόμενη αποτυχία στους στόχους για την πράσινη ενέργεια σε πολλές χώρες και η αδυναμία των ηγετών του κόσμου να βρει άμεσα τρόπους να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως φαίνεται οδηγεί στην εγκαθίδρυση της ιδέας ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί πράσινή ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία, όχι μόνο υλοποιούν σχέδια κλεισίματος πυρηνικών σταθμών ενέργειας, τα οποία δεν ανακαλούν παρά τις πρόσφατες αναταράξεις, η ΕΕ και η ΗΠΑ οδεύουν προς μια άλλη κατεύθυνση.
Μόλις εχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία χαρακτήριζε την πυρηνική ενέργεια ως επένδυση φιλική προς το κλίμα. Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις και δεν πέρασε εύκολα. Στην πρώτη προσπάθεια η Γερμανία αντιτάχθηκε στην πρόταση σε αντίθεση με τη Γαλλία που υποστήριξε να δοθεί η πράσινη ετικέτα στην πυρηνική ενέργεια. Τελικά πέρασε εχθές με την υποστήριξη κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ομάδας Renew Europe.
Ωστόσο η πρόταση για να περάσει θα πρέπει να εγκριθεί σε επίπεδο κρατών, όπου εκεί χρειάζεται να διαφωνήσουν 20 από τα 27 κράτη μέλη, με την Αυστρία και το Λουξεμβούργο να έχουν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που εγκριθεί μια τέτοια πρόταση και σε επίπεδο κρατών πρόκειται να στραφούν κατά της ΕΕ.
Αντίστοιχες διαφωνίες επικρατούν και στις ΗΠΑ, καθώς ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης κερδίζει και εκεί έδαφος. Εχθές στις ΗΠΑ δόθηκε παράταση για τον Σεπτέμβριο η προθεσμία που είχε θέσει ο Λευκός Οίκος προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις από τις διοικήσεις των πυρηνικών σταθμών στην χώρα ώστε να εισπράξουν κονδύλια για την διατήρηση αντιδραστήρων που βρίσκονται χρόνια σε λειτουργία. Το ταμείο που δημιουργήθηκε πρόσφατα, επί διοίκησης Μπάιντεν, είναι της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ είναι σημαντικοί πόροι καθαρής ενέργειας και η διατήρηση του υπάρχοντος στόλου μας θα διατηρήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στην πυρηνική βιομηχανία», δήλωσε η υφυπουργός Πυρηνικής Ενέργειας Κάθριν Χαφ και πρόσθεσε ότι η παράταση που δόθηκε βρίσκεται προς την κατεύθυνση να διατηρηθούν οι «αντιδραστήρες σε λειτουργία που υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και σήμερα παρέχουν τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη χώρα μας».
Ο συγκεκριμένος νόμος για τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης της συντήρησης των πυρηνικών σταθμών είχε διακομματικό χαρακτήρα στη Γερουσία, δηλαδή ψηφίστηκε και από τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Στίβεν Νέσμπιτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Εταιρείας και ο Κρεγκ Πίρσι, εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος είχαν εκδώσει από κοινού τότε ανακοίνωση, όπου χαιρέτιζαν το νόμο «που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι οποίοι επιδιώκουν να βοηθήσουν τους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς μας και να εμπορευματοποιήσουν προηγμένα σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων». Και υπογράμμιζαν: «Αυτό είναι ένα βήμα προς την υλοποίηση του μέλλοντός μας για την καθαρή ενέργεια».