«Επιβεβαιώνουμε ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ, η διαμετακόμιση που πραγματοποιεί η Ρωσία των υπό κυρώσεις εμπορευμάτων απαγορεύεται για τις οδικές μεταφορές. Δεν υπάρχουν παρόμοιες απαγορεύσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν αυτή τη διαμετακόμιση», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διευκρίνιση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ελέγξουν ότι ο όγκος της διαμετακόμισης είναι σύμφωνος με τους μέσους όρους που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη ζήτηση βασικών αγαθών», τονίζεται στο έγγραφο. Επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η διαμετακόμιση δεν χρησιμοποιείται για την καταστρατήγηση των κυρώσεων.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι «η διαμετακόμιση στρατιωτικών αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης που υπόκεινται σε κυρώσεις απαγορεύεται πλήρως - ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς.»
«Σκοπός της σημερινής διευκρίνισης είναι να αποσαφηνίσει τους κανόνες και να υπενθυμίσει στα κράτη μέλη της ΕΕ την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των εμπορικών ροών μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ», αναφέρεται στο έγγραφο.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά θα μελετήσει το υλικό που δημοσίευσε η ΕΕ σχετικά με τη διέλευση προς το Καλίνινγκραντ και θα παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί τελικές συμφωνίες σχετικά με τη διέλευση φορτίων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει για τη διαμετακόμιση φορτίων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και οι Βρυξέλλες έχουν παράσχει το σχετικό έγγραφο, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη ανώτερες ρωσικές πηγές.
Όπως αναφέρθηκε, μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η Λιθουανία περιόρισε στις 17 Ιουνίου τη διαμετακόμιση χάλυβα, σιδηρούχων μετάλλων και άλλων προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις προς την περιοχή Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, αναφέροντας ότι το έπραξε βάσει διευκρινίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τις 10 Ιουλίου απαγορεύτηκε η είσοδος στο Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας τσιμέντου, αλκοόλ, προϊόντων ξύλου, γυαλιού, αλουμινίου, χαρτιού, γύψου, εξαρτημάτων πλοίων και ορισμένων άλλων προϊόντων ρωσικής κατασκευής.
Η Μόσχα δήλωσε ότι οι περιορισμοί διέλευσης παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες και απείλησε με αντίποινα. Ταυτόχρονα, η Μόσχα ελπίζει ότι η ΕΕ θα αποφασίσει να άρει τους περιορισμούς και να δώσει στη Λιθουανία τις κατάλληλες εξηγήσεις για το θέμα αυτό.