Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η αμερικανική διπλωματία δεν θα προσπαθήσει να στρέψει τη Σαουδική Αραβία εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.
«Ελπίζουμε βεβαίως ότι η οικοδόμηση και η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και άλλων πρωτευουσών του κόσμου δεν θα στραφεί σε καμία περίπτωση εναντίον μας», ανέφερε ο Πεσκόφ κατά την ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνουμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταίρων όπως η Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκίνησε την Τετάρτη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, η οποία θα περιλαμβάνει στάση στη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο και βασικό εταίρο της Ρωσίας στη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.
Παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επανέλαβαν πολλές φορές τη σημασία της εταιρικής σχέσης ΟΠΕΚ+.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, από την πλευρά του, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά τη στροφή που έκανε στη στάση του απέναντι στο Ριάντ, καθώς οι τιμές της βενζίνης στην Αμερική έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 5 δολαρίων ανά γαλόνι τον περασμένο μήνα.
Ο ΟΠΕΚ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν», δήλωσε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του θα προβάλουν την υπόθεση της υψηλότερης παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους ηγέτες των κρατών του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Σάλιβαν κατά την ενημέρωση.
«Θα μεταφέρουμε τη γενική μας άποψη... ότι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής προσφορά στην παγκόσμια αγορά για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας και για την προστασία του Αμερικανού καταναλωτή στην αντλία», δήλωσε ο Σάλιβαν.
Οι αναλυτές λένε ότι η πραγματική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ μπορεί να είναι μικρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και ότι, στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) -δύο παραγωγοί που πιστεύεται ότι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας- δεν μπορούν να αντλήσουν πάρα πολύ αργό πετρέλαιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα για μια βιώσιμη περίοδο.