Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να γεμίζουν ταχύτερα από το κανονικό, αλλά η χώρα θα εξακολουθήσει να αγωνιά προκειμένου να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα.
Ακόμη και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι γεμάτα κατά 95% έως τον Νοέμβριο, αυτό θα καλύψει μόνο περίπου 2,5 μήνες ζήτησης για θέρμανση, βιομηχανία και ηλεκτρική ενέργεια, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες, σύμφωνα με τον κ. Κλάους Μιούλερ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας.
Τα αποθέματα είναι επί του παρόντος γεμάτα κατά 77%.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, τρέχει να γεμίσει τα αποθέματά της μετά τη δραστική περικοπή των ροών από τη Μόσχα στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προέτρεψε σε μείωση της κατανάλωσης, προειδοποίησε για δελτίο και αυτή την εβδομάδα επέβαλε τέλος στη χρήση φυσικού αερίου.
«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από ό,τι ήμασταν παλαιότερα όσον αφορά την πλήρωση των αποθηκών, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο κ. Μιούλερ σε συνέντευξή του την Τρίτη (16 Αυγούστου). "
Με τον κίνδυνο ενός ψυχρότερου από το κανονικό φθινοπώρου και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, ο κυβερνητικός στόχος να είναι γεμάτοι οι αποθηκευτικοί χώροι κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, δήλωσε ο κ. Mueller.
Η επίτευξη του στόχου του Νοεμβρίου για 95% φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί επειδή ορισμένοι χώροι αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν.
Προειδοποίηση για την προσφορά
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream είναι σήμερα μόνο περίπου το 20% της δυναμικότητας, γεγονός που ώθησε τη Γερμανία να προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο εφοδιασμός μπορεί να διακοπεί εντελώς ανά πάσα στιγμή, καθώς η Μόσχα αντιδρά για τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ρυθμιστική αρχή μελετά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στις προμήθειες σε ορισμένες βιομηχανίες που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομία.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιμένουν από τη ρυθμιστική αρχή να καθορίσει μια σταθερή σειρά με την οποία οι εταιρείες θα αποκόπτονται σε περίπτωση κρίσης.
«Παράταση» για τα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια;
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Γερμανία αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία τριών πυρηνικών εργοστασίων λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» με τη Ρωσία και υποστηρίζει ότι, μετά από 20 χρόνια αποκύρηξης της ατομικής ενέργειας, η γερμανική πολιτική «κάνει μεταβολή» και αποφασίζει την παράταση της λειτουργίας τριών πυρηνικών εργοστασίων. Πρόκειται για τα πυρηνικά εργοστάσια «Εμσλαντ» στην Κάτω Σαξονία, Ίζαρ 2 στη Βαυαρία και Νέκαρβεστχαϊμ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα οποία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα τερμάτιζαν τη λειτουργία τους στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το δημοσίευμα επικαλείται εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Βερολίνο που δηλώνει ότι «τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν ασφαλή και μετά τις 31 Δεκεμβρίου».
Το βράδυ της Τρίτης, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα της WSJ, λέγοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τα τρία πυρηνικά εργοστάσια» και «αυτό θα συμβεί μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σε πιο κατηγορηματικό ύφος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο δηλώνει ότι το δημοσίευμα της WSJ «δεν ευσταθεί και στερείται βάσης».