Ωστόσο η εισβολή και οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια ανέδειξαν την εξάρτηση της Ρωσίας από την Δύση στον τομέα της τεχνολογίας και του εξοπλισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν και αρκετοί αναλυτές σε ΗΠΑ και ΕΕ αμφισβητούν την ειλικρίνεια της ρωσικής ηγεσίας για την αδυναμία της να λειτουργήσει ο Nord Stream 1, όμως – ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης περίπτωσης – το πρόβλημα συνολικά μάλλον είναι υπαρκτό για την Μόσχα.
Έτσι, όπως εχθές έγραψε η ιστοσελίδα Interfax ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Denis Manturov, δήλωσε πως το επίπεδο της τεχνολογικής ανεξαρτησίας της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί στο 80% έως το 2025 από το σημερινό 60%.
«Αναμένουμε να φτάσουμε πιο κοντά στο 80% στην τεχνολογική ανεξαρτησία μέχρι το 2025. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για αυτό. Όπως είπα, έχει δημιουργηθεί το θεμέλιο και θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με εταιρείες», είπε.
«Ξεκινήσαμε το 2014 σε επίπεδο μόλις πάνω από 40% τεχνολογικής ανεξαρτησίας για τη μηχανική πετρελαίου και φυσικού αερίου στο σύνολό της. Και σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά - έχουμε 60% τεχνολογική ανεξαρτησία», είπε ο Manturov.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κυβέρνησης σημείωσε ότι η αύξηση του μεριδίου του ρωσικού εξοπλισμού στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου απαιτούσε μια σχετικά μικρή εισφορά από τον προϋπολογισμό - περίπου 30 δισεκατομμύρια ρούβλια, τα περισσότερα από τα οποία προήλθαν από τα προνομιακά δάνεια που παρέχονται μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης Βιομηχανίας. Ένα παρόμοιο ποσό, περίπου 30 δισεκατομμύρια ρούβλια, διατέθηκε για τη δημιουργία οικιακού εξοπλισμού στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από μη δημοσιονομικές πηγές.