Σε μια πρωτόγνωρη εποχή πλέον έχει εισέλθει η Γερμανία, η οποία πλέον αντιμετωπίζει ενεργειακά προβλήματα που όπως φαίνεται κανείς δεν τα είχε φανταστεί πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αντιμετώπιση αυτών των πρωτόγνωρων προβλημάτων στη γερμανική κυβέρνηση έχουν καταλάβει πως χρειάζονται εξίσου πρωτόγνωρα εργαλεία θεραπείας. Οι τρεις εθνικοποιήσεις που έχει αποφασίσει η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα για ακόμη περισσότερες, εντάσσοντας μετά από δεκαετίας στο κέντρο του προβληματισμού τον ρόλο του κράτους στην οικονομία.
Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση έχει τρεις στόχους, μετά την εθνικοποίηση και της Uniper: ο ενεργειακός εφοδιασμός να μη διακοπεί, αλλά να συνεχίσει στους μέχρι σήμερα ρυθμούς, να μπορέσει όλον τον επόμενο χειμώνα να υποστηρίξει ενεργειακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, τέλος, να πείσει τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να αναζητήσουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
Η λογική της εθνικοποίησης της Uniper ενισχύει τους παραπάνω στόχους, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η κατάρρευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η εταιρεία είναι εξαρτημένη από τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο από την Ρωσία. Ωστόσο θα πρέπει στην εξίσωση με τα υπέρ και τα κατά να μπει και η επιβάρυνση προς τους Γερμανούς πολίτες του κόστους της εθνικοποίησης. Η γερμανική κυβέρνηση σε κανένα επίπεδο δεν έχει αναφερθεί σε πιθανή απανιδιωτικοποίηση της εταιρείας, όταν η ενεργειακή κρίση ξεπεραστεί. Ίσως κάτι τέτοιο να μην έχει συμβεί επειδή η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία να διαρκέσει χρόνια και πάντοτε να υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας ενεργειακής κρίσης.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η εθνικοποίηση – κάτι που προβλέπεται έως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2023 – η εταιρεία θα έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα. Αυτό θα γίνει μέσω τις κρατικής τράπεζας KfW Uniper που θα «διαθέσει κεφάλαια σύμφωνα με τις ανάγκες ρευστότητάς της».
Τι αποκτά το γερμανικό δημόσιο
Στο χαρτοφυλάκιο της Uniper περιλαμβάνονται εργοστάσια και μετοχές σε άλλες ενεργειακές εταιρείες. Συγκεκριμένα έχει στην κατοχή της σταθμός ηλακτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αερίσου στην Ρωσία, στη Γερμανία και στη Δυτική Ευρώπη. Στη Σουηδία, μάλιστα, κατέχει μετοχές σε πυρηνικούς σταθμούς. Ακόμα εμπορεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και κατασκευάζει τερματικούς σταθμούς.
Συνολικά Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Η παραγωγή της αγγίζει ισχύ 33 γιγαβάτ που ισοδυναμεί με την παραγωγή 30 πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου στην Γερμανία και τον σημαντικότερο φορέα εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Περισσότερες από εκατό δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παίρνουν το φυσικό αέριο από τη Uniper, καθώς και πολλοί βιομηχανικοί πελάτες που αγοράζουν απευθείας από τη Uniper. Τέλος, απασχολεί 11.500 υπαλλήλους σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο.