Αν υπάρξει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου, περίπου 250.000 ενεργοβόρες εταιρείες θα υποχρεωθούν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 20%. Εάν δεν επιτευχθεί επαρκής μείωση, εταιρείες ή κλάδοι θα πρέπει να κλείσουν εντελώς.
Από πλευράς ολλανδικών βιομηχανιών προτείνεται, εάν υπάρξει περίπτωση ανάγκης, να μην επιλέξει η Κυβέρνηση ποιες εταιρείες θα πρέπει να είναι οι πρώτες που θα απενεργοποιηθούν αλλά να υπάρξει ένα σύστημα κατά το οποίο οι εταιρείες θα αποζημιώνονται εάν απενεργοποιηθούν οικειοθελώς.
Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν αναμένει έκτακτη κατάσταση εφέτος τον χειμώνα καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου γεμίζουν με καλό ρυθμό και επί του παρόντος γίνεται σημαντική εξοικονόμηση αερίου, καθώς μάλιστα οι υψηλές τιμές ανάγκασαν τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανία χρησιμοποίησε ήδη 30% λιγότερο φυσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η επίμονα υψηλή τιμή του φυσικού αερίου φαίνεται επομένως να καθίσταται μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψή του καθεαυτή. Ο κλάδος της χημικής βιομηχανίας προειδοποίησε ήδη ότι οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες όπου η ενέργεια είναι φθηνότερη.
Παρά τα ανωτέρω, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Timmermans υποστηρίζει ότι η ολλανδική Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει αρκετά σοβαρά την ενεργειακή κρίση και ως εκ τούτου δεν ενημερώνει, τους πολίτες για το πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση. Επίσης, ο ίδιος ζητά τη λήψη μέτρων όπως λ.χ.κυβερνητική πα- ρέμβαση και ο καθορισμός της τιμής της ενέργειας για τα πρώτα 1.500 κ.μ. (μέση ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου) στην τιμή Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Timmermans, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προκύψουν από τη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες αποκομίζουν τεράστια κέρδη χάρη στην υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.