Τουρκία και Δανία έχουν εισέλθει στο τρίτο και τελικό στάδιο μιας συμφωνίας ενεργειακής συνεργασίας για τη βελτίωση των εμπορικών δεσμών και τη συνεργασία για το κλίμα, δήλωσε την Τρίτη σύμβουλος για θέματα ενέργειας στο Κέντρο Παγκόσμιας Συνεργασίας του Δανικού Οργανισμού Ενέργειας (DEA).
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης μελέτης Τούρκων αξιωματούχων και επιχειρηματιών στη Δανία στο πλαίσιο του προγράμματος BEST For Energy (Ενίσχυση του αποτελεσματικού και βιώσιμου μετασχηματισμού για την ενέργεια- Boosting Effective and Sustainable Transformation for Energy), η Σουσάνα Παερντκούπερ, υπεύθυνη του προγράμματος για τη Στρατηγική Τομεακή Συνεργασία με την Τουρκία, δήλωσε ότι έχει ανοίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την τρίτη φάση του προγράμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2017, αποσκοπεί στη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του ενεργειακού συστήματος από ρυθμιστική άποψη στην Τουρκική Δημοκρατία μέσω της ανάπτυξης τόσο μεταξύ κυβερνήσεων όσο και μεταξύ επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα επέτρεψε τη συνεργασία για την τηλεθέρμανση και την τηλεψύξη, κυρίως από τη σκοπιά της νομοθεσίας στο παρελθόν, εξήγησε η ίδια.
Ένας νόμος για τη θέρμανση στη Δανία που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ήταν ένα σημείο εκκίνησης στο οποίο εξετάστηκαν τα πιο χρήσιμα νομοθετικά στοιχεία για τον καλύτερο σχεδιασμό της θερμότητας. Στη συνέχεια συζητήθηκαν αυτά για την εφαρμογή τους στο τουρκικό πλαίσιο με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας για την τηλεθέρμανση, ενός πόρου που υπάρχει άφθονος στην Τουρκία.
Η Παερντκούπερ εξήγησε ότι η τρίτη φάση περιλαμβάνει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, τις μεθόδους υποστήριξης της ανάπτυξης έργων και τη χρηματοδότηση για διάφορα έργα ενέργειας τηλεθέρμανσης.
«Ένας νόμος για τη γεωθερμία και τη θερμότητα βρίσκεται κάπου στη νομοθετική διαδικασία που ελπίζουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο [ενέργειας της Τουρκίας] για να δούμε πώς μπορούμε επίσης να υποστηρίξουμε τη δευτερογενή νομοθεσία με ρητό σκοπό την ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης», δήλωσε η ίδια.
«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι σε αυτή την τρίτη φάση θα μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε και να καταλήξουμε σε ένα είδος παγίωσης και συμπεράσματος όσων έχουμε κάνει και να ανοίξουμε τους δρόμους για μελλοντική συνεργασία», δήλωσε η Παερντκούπερ, προσθέτοντας ότι αν και το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί στην τρίτη φάση, η ιδέα είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εμπορική και κλιματική συνεργασία.
Μια επίσκεψη μελέτης αυτή την εβδομάδα τουρκικών εταιρειών καθαρής ενέργειας και κυβερνητικών αξιωματούχων στη Δανία, στο πλαίσιο του προγράμματος BEST For Energy, βλέπει τη διερεύνηση ευκαιριών για νέες διμερείς συνεργασίες στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των τεχνολογιών.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 20 εκπροσώπους εταιρειών και ιδρυμάτων καθαρής ενέργειας στην Τουρκία, αξιωματούχους του Οργανισμού Ανάπτυξης της Σμύρνης (IZKA), της Ένωσης Ενεργειακών Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (ENSIA), της Τουρκικής Ένωσης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας και του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και της Izenerji.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταγωνιστικών Τομέων του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, υποστηρίζει το έργο BEST For Energy.
Το έργο που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2020, η IZKA, μαζί με την ENSIA με έδρα τη Σμύρνη, είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου που επικεντρώνεται στην πράσινη ανάπτυξη με βάση τους στόχους της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.