Η Ιαπωνία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο και τον μεγαλύτερο συγκεκριμένα στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η εξάρτηση του ενεργειακού εφοδιασμού της από ξένες πηγές είναι μεγάλη, καθώς η χώρα δεν διαθέτει πλούσια δική της παραγωγή που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της.
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν μέχρι την καταστροφή τμήματος του Nord Stream2,οι ανησυχίες διεθνώς, και ιδίως στην Ιαπωνία, έχουν αυξηθεί σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς είναι φανερό πως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην αγορά των ενεργειακών προϊόντων και, ιδίως, του LNG, θα ενταθεί.
Ακόμα η Ιαπωνία έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πραγματικό πρόβλημα, μετά τις δυτικές κυρώσεις στην Ρωσία. Από τη στιγμή που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε πριν από λίγους μήνεςτο προεδρικό διάταγμα με το οποίο η ρωσική κρατική Gazprom αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του έργου Sakhalin-2, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάζει, δεδομένου ότι η Μόσχα έχει ήδη κατηγορήσει το Τόκιο πως ευθυγραμμίστηκε με τη Δύση, ενώ επρόκειτο για ένα «μη φιλικό έθνος» προς την Ρωσία. Δηλαδή, όπως έχει συμβεί στην περίπτωση της Ευρώπης, οι ιαπωνικές ανησυχίες πως η κάνουλα θα κλείσει έχουν βάση.
Υπογραμμίζεται ότι το 60% του Sakhalin-2 κατευθύνεται προς την Ιαπωνία, ενώ προτού να κρατικοποιηθεί συμμετείχαν στο έργο δύο ιαπωνικές ενεργειακές εταιρείες, μαζί με την Gazprom και τη Shell. Παρά το γεγονός αυτό η ιαπωνική κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε τη συμμετοχή της χώρας στις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία.
Ως εκ τούτου την προηγούμενη εβδομάδα τουπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε συμφωνία με την Petroliam Nasional Bhd (Petronas) της Μαλαισίας για μελλοντικές κοινές επενδύσεις σε έργα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου, καθώς και την ανάπτυξη καθαρότερων τρόπων για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Να σημειωθεί ακόμα ότι η Μαλαισία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου στον κόσμο, ήταν ο εξαγωγέας του 13,6% των προμηθειών LNG της Ιαπωνίας το 2021 -- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από την Αυστραλία.
Η ιαπωνική Kyushu Electric Power Co βασίζεται ήδη στην αποθήκευση LNG σε άλλες χώρες ως ένας ακόμα τρόπος διασφάλισης επαρκούς εφοδιασμού.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επίσης ένα σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για την κρατική Japan Oil, Gas and Metals National Corp για εισαγωγές LNG, εάν η εταιρεία για οποιοδήποτε λόγο απωλέσει την οικονομική δυνατότητα να τις συνεχίσει. Επιπλέον η Ιαπωνία αγοράζει φορτία τους τελευταίους μήνες για να εφοδιαστεί για τον επερχόμενο χειμώνα, βάζοντας τα αποθέματα που διατηρούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.