Το διακύβευμα της κάλυψης της πληρότητας στην αποθήκευση φυσικού αερίου φαίνεται ότι επιτυγχάνεται, τουλάχιστον στις ισχυρές χώρες της ΕΕ. Μετά τη Γερμανία η οποία φαίνεται ότι έχει καλύψει το 90% των αποθηκών που διαθέτει, η Ιταλία έχει επίσης καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό να επιτύχει αυτό το στοίχημα.
Συγκεκριμένα ο ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi δήλωσε εχθές ότι πριν φτάσει ο βαρύς χειμώνας η Ιταλία θα έχει εξασφαλίσει σχεδόν πληρότητα φυσικού αερίου στις αποθήκες της. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό άλμα
Παράλληλα εχθές ανακοινώθηκε από την πλευρά της Gazprom πως η Ρωσία η Ρωσία θα ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ιταλία αφού τις ανέστειλε λόγω προβλήματος στις μεταφορές στην Αυστρία.
Σε δήλωση της ρωσικής εταιρείας σημειώνεται: «Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Αυστρίας ξεκινά ξανά», προσθέτοντας ότι βρέθηκε «λύση» με τους Ιταλούς αγοραστές μετά τις ρυθμιστικές αλλαγές στην Αυστρία.
Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Ιταλία περνά μέσω της Ουκρανίας και συγκεκριμένα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Trans Austria (TAG), στο Tarvisio στη βόρεια Ιταλία στα σύνορα με την Αυστρία.
Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni επιβεβαίωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom ξεκίνησαν ξανά.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η Eni αποτελούσε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού αερίου και προμηθευόταν το 40% αυτού που έφτανε στην Ιταλία. Σήμερα συνολικά η Ιταλία προμηθεύεται μόλις το 10% του φυσικού αερίου που λάμβανε τα προηγούμενα χρόνια, από την Ρωσία.
Όπως μετέδωσε το Reuters μιλώντας ο Descalzi σε ψηφιακό συνέδριο είπε: «Με το ρωσικό αέριο να μην μας δίνει πλέον ευελιξία, πρέπει να έχουμε τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης... Αποτελούν βασικό σημείο για τον ερχόμενο χειμώνα» και επέστησε την προσοχή η Ιταλία να ενισχύσει την τρέχουσα χωρητικότητα αποθήκευσης 17 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm).
«Έχουμε τη δυνατότητα αύξησης (αποθηκευτικής ικανότητας) κατά 5-7 bcm με πολλά εξαντλημένα πεδία για να έχουμε πολύ μεγαλύτερο buffer που δίνει πλεονασμό στην υποδομή» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο πλεονασμός -ή τα πλεονάσματα- στις προμήθειες φυσικού αερίου και στις ενεργειακές υποδομές μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα να κρατήσει το όριο στις τιμές της ενέργειας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που προέρχεται από αγωγούς, ο Descalzi αποκρίθηκε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να είχε επιβληθεί αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.