«Τελειώσαμε σχεδόν με τα πάντα. Απλώς καθορίζουμε την ημερομηνία κατά την οποία οι ομόλογοί μου μπορούν να έρθουν στο Κατάρ για να γιορτάσουν», σημείωσε ο al-Kaabi, διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy Saad Sherida al-Kaabi μιλώντας στο Forum Energy Intelligence στο Λονδίνο εχθές.
Ο Saad Sherida al-Kaabi εξήγησε ότι τελικά θα είναι τρεις οι κορυφαίοι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί που θα αποκτήσουν συμφέροντα στο σύστημα υγροποιημένου φυσικού αερίου North Field South (NFS) της QatarEnergy – κατά τη δεύτερη φάση του μαζικού προγράμματος επέκτασης LNG του εμιράτου. Ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επιπλέον δύο μετόχων.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος επέκτασης του έργου, στη λεγόμενη NFE, πέρα από την QatarEnergy συμμετείχαν επίσης οι εξής πέντε κολοσσοί: Total Energies, Shell, ExxonMobil, ConocoPhillips και Eni.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με την γαλλική TotalEnergies. Ο γαλλικός κολοσσός συμφώνησε με τους Καταριανούς να αποκτήσει ένα ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 9,375% από το συνολικό ποσοστό 25% που διατίθεται για διεθνείς συνεργάτες.
Άρα είναι πολύ πιθανόν οι άλλες δύο εταιρίες που δεν κατονομάστηκαν από τον Saad Sherida al-Kaabi να είναι δύο από τις υπόλοιπες τέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν ήδη στο έργο.
Η εταιρεία QatarEnergy θα συνεχίσει να κατέχει ποσοστό 75% στο πρόγραμμα NFS, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να αποτιμηθεί σε έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δύο φάσεις επέκτασης στο βόρειο πεδίο - NFE και NFS - αναμένεται να κοστίσουν μαζί έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το έργο NFS, η δεύτερη φάση του έργου δηλαδή, περιλαμβάνει δύο μέγα τρένα LNG με συνδυασμένη χωρητικότητα 16 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.
Η πρώτη φάση επέκτασης, η NFE, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προβλέπει την κλιμάκωση της ικανότητας παραγωγής LNG του μικρού εμιράτου σε 110 εκατομμύρια tpa έως το 2026.
Η δεύτερη φάση, για την οποία γίνεται λόγος, η NFS, στοχεύει να αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα παραγωγής LNG στα 126 εκατομμύρια tpa, από την τρέχουσα χωρητικότητα των 77 εκατομμυρίων tpa.
Ο Al-Kaabi τόνισε επίσης τον στόχο της QatarEnergy να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες LNG.
Ακόμα εξέφρασε την προσδοκία ότι το Κατάρ θα είναι ο μεγαλύτερος έμπορος LNG στον κόσμο τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναμένει να πουλήσει μεταξύ 12 και 15 εκατομμυρίων τόνων LNG στην Ευρώπη το επόμενο έτος.