Οι ρωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στην Κίνα και την Ινδία έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του τρέχοντος έτους, συμβάλλοντας στην αναπλήρωση του πολεμικού κόστους του Κρεμλίνου, επισημαίνει το πρακτορείο Nikkei Asia,προσθέτοντας πως αυτό συμβαίνει την ώρα που οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν μειωθεί απότομα,.
Η αξία των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 17%, ή 30 εκατομμύρια ευρώ (29 εκατομμύρια δολάρια), την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από το φιλανδικό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Οι εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 53%, ενώ οι αποστολές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 16%.
Ωστόσο οι New York Times σε σχετικό ρεπορτάζ υπογραμμίζουν πως μετά τις νέες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ινδία έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. «Η Κίνα και η Ινδία επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο να αποστασιοποιηθούν από τον Ρώσο ηγέτη, παρόλο που απέφυγαν να καταδικάσουν ευθέως την εισβολή του στην Ουκρανία και συνέχισαν να συνεργάζονται με τη Μόσχα οικονομικά - ειδικά αγοράζοντας περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο καθώς η Ευρώπη κινείται για να μειώσει τις εισαγωγές της», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Λίγο πριν η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «όλες οι χώρες αξίζουν σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα» και ότι «θα πρέπει να δοθεί υποστήριξη σε όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης».
Από την πλευρά του ο Arindam Bagchi, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, δήλωσε ότι το Νέο Δελχί θα προσφέρει υποστήριξη στις προσπάθειες να ηρεμήσουν οι μάχες.
«Η Ινδία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης των υποδομών και των θανάτων αμάχων», είπε ο κ. Bagchi.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες πριν στο πλαίσιο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, κατά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του στο Ουζμπεκιστάν, ο Σι είχε εκφράσει τις «ανησυχίες» του για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε και εκείνος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τη συνάντησή τους ο Μόντι δήλωσε ότι ο πόλεμος έχει περιορίσει τις δυνατότητες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, κρατώντας σαφώς κι εκείνος αποστάσεις.