Η Μόσχα δικαιολογεί την κίνησή της αυτή επειδή – όπως υποστηρίζει – Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγορεί επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.
Aπό την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ το Λονδίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.
Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου – υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών – και έχει διάρκεια 120 ημερών, δηλαδή ούτως ή άλλως θα εξέπνεε στα μέσα Νοεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι πρότινος, ο ΟΗΕ είχε ελπίδες ότι θα δινόταν παράταση στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα ανοιχτά το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream τον περασμένο μήνα.
Δεύτερον, θεωρήθηκαν υπαίτιες Ουκρανία και Βρετανία για μια επίθεση με drones που έγινε χθες το πρωί ανοιχτά της Σεβαστούπολης, στην κατεχόμενη Κριμαία – τη «μεγαλύτερη» που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην περιοχή.
Μάλιστα, πέρα από την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά, η Μόσχα σκοπεύει να φέρει τα δύο αυτά ζητήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Για «επική παραπληροφόρηση» κάνει λόγο η Βρετανία Η Βρετανία, από την πλευρά της, απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα» και ότι στόχος της Ρωσίας είναι «αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία
«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε ανάρτηση στο Twitter.
Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα
Τα Ηνωμένα Έθνη – υπό την αιγίδα των οποίων είναι η συμφωνία για τα σιτηρά – ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας.
«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτάρια, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς.
Ε.Ε.: Να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία για τα σιτηρά
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισε η Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Ισχυρή διεθνή απάντηση» ζητεί ο Ζελένσκι
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια «ισχυρή διεθνή απάντηση» από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20.
Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Οι κίνδυνοι από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά
Ελλείψεις και εκτίναξη τιμών. Αυτοι είναι οι δύο άμεσοι κίνδυνοι από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας. Τον τελευταίο καιρό οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού σιταριού έδιναν εικόνα εκτόνωσης της κρίσης. Στις αρχές Μαρτίου, η τιμή είχε κάνει άλμα της τάξεως του 80%, λόγω της ανησυχίας για παύση του εφοδιασμού της αγοράς με σιτάρι της Ουκρανίας, που μαζί με τη Ρωσία έχουν ένα μερίδιο περίπου 25% στην παγκόσμια αγορά.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 828 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν ήδη και ότι 50 εκατομμύρια σε 45 χώρες βρίσκονται στο χείλος της πείνας. Ο υπόλοιπος κόσμος, παλεύοντας με τον υψηλό πληθωρισμό, θα ελπίζει σε κάποια ανακούφιση από την κρίση του κόστους ζωής. Η Ουκρανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στον κόσμο.