Γερμανία: Η πρώτη εγκατάσταση εισαγωγής LNG είναι γεγονός

Γερμανία: Η πρώτη εγκατάσταση εισαγωγής LNG είναι γεγονός
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 16/11/2022 - 07:17

Πραγματικότητα έγινε σε μόλις 194 ημέρες η κατασκευή της πρώτης προβλήτας LNG της Γερμανίας, η οποία θα μπορεί να υποδεχθεί η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεροποίησης (FSRU) σε περίπου ένα μήνα από σήμερα – και σε κάθε περίπτωση τον Δεκέμβριο.

Η προβλήτα κατασκευάστηκε στο Voslapper Groden του Wilhelmshaven και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Niedersachsen Ports (NPorts) το έργο θα συμβάλει στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας, η οποία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν συνδεδεμένη ενεργειακά με την Ρωσία κατά περισσότερο από 60%.

Η NPorts δήλωσε ακόμα ότι είχε παραδώσει τη λιμενική υποδομή στην Uniper, η οποία άρχισε ταυτόχρονα να κατασκευάζει μια σύνδεση μεταξύ του FSRU και των εγκαταστάσεων στην ξηρά.

Επιπλέον, η Open Grid Europe κατασκευάζει τη σύνδεση με το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου σε απόσταση 28 χιλιομέτρων και συνεπώς και με την εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Etzel.

Μόλις συνδεθεί, η εγκατάσταση θα διαχειρίζεται έως και 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η NPorts είχε δηλώσει στο τέλος της προηγούμενης άνοιξης ότι είχε ξεκινήσει τις εργασίες σε αυτήν την εγκατάσταση στην οποία θα επένδυε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ (67,6 εκατομμύρια δολάρια). Στη συνέχεια αφού όλα έβαιναν καλώς επιβεβαίωσε την έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού για αυτόν τον χειμώνα, καθώς η χώρα θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Επιπλέον τονίζεται ότι ήδη στη Γερμανία έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση ναυλώσεων πέντε FSRU, οι οποίες είναι οι (2) RWE που ναυλώθηκαν από την Hoegh LNG, οι (2) Dynagas που ναυλώθηκαν από τη Uniper και η Excelerate που ναυλώθηκε από την Engie, την TES και την E.ON.

Υπουργός Οικονομικών, Olaf Lies: «Ένα γιγάντιο βήμα για έναν πιο ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό»

Ο Olaf Lies, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Μεταφορών, Κατασκευών και Ψηφιοποίησης του Niedersachsen δήλωσε: «Σήμερα, η Γερμανία στρέφει τα μάτια της στο Wilhelmshaven. Η νέα προβλήτα LNG είναι ένα σπουδαίο βήμα προς την ασφαλή παροχή ενέργειας. Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το Niedersachsen μπόρεσε να προσφέρει, αυτό που πολλοί σήμερα αποκαλούν «neue Deutschlandgeschwindigkeit» (ο νέος γρήγορος ρυθμός της Γερμανίας).

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Meyer σημείωσε: «η νέα προβλήτα του NPorts θα συμβάλει σε έναν πιο ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό στο Niedersachsen και στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με τους κλιματικούς μας στόχους, σκοπός μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε υπερβολικά την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων»