Σύμφωνα με τοBloomberg, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - τα οποία τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν επιθετικά να διαφοροποιηθούν από το πετρέλαιο και να γίνουν ο παγκόσμιος κόμβος κρυπτογράφησης - θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στη βασική τους αρμοδιότητα και σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις παγκόσμιες ενεργειακές - και κυρίως ενεργειακές - δαπάνες τους για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
ΗAbu Dhabi National Oil Co., γνωστή και ωςAdnoc, θα επενδύσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια την πενταετία έως το 2027, ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο δαπανών ύψους 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια που είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο.
Το όργιο δαπανών θα προσπαθήσει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου σε 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027, νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο του 2030, και έρχεται σε μια εποχή που ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγανταςAramco σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει την παραγωγή του κατά 12 εκατομμύρια έως το 2027.
Τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ακόμη και όταν η χώρα προσπαθεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Οι παραγωγοί πετρελαίου επωφελήθηκαν για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους από την άνοδο των τιμών, η οποία οφείλεται εν μέρει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ το αργό τύπουBrent έχει υποχωρήσει κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε το έτος, τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.
ΗAdnoc θα σχηματίσει επίσης μια νέα μονάδα για την επεξεργασία και εμπορία φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση. Θα επιδιώξει να πωλήσει μειοψηφικό μερίδιο της επιχείρησης, με την ονομασίαAdnoc Gas, μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς στο Άμπου Ντάμπι το 2023.
Η κρατικήAdnoc θα δημιουργήσει έναν ξεχωριστό βραχίονα για να εξετάσει τη διεθνή επέκταση στον τομέα του φυσικού αερίου, των χημικών προϊόντων και των νέων πηγών ενέργειας.
Τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε παγκόσμιο κόμβο κρυπτογραφικής δραστηριότητας μετά την καταστολή των περισσότερων ανατολικών και δυτικών χωρών, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ακόμη και όταν η χώρα προσπαθεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.