«Πάσο» αποφάσισαν να πάνε οι χώρες του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγων Κρατών (ΟΠΕΚ ) και οι σύμμαχοί τους, μετά την απόφαση της G7, της Αυστραλίας και των κρατών μελών της ΕΕ να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσαν την προ μηνών απόφασή τους για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι το τέλος του 2023. Η απόφαση αυτή είχε διαψεύσει τις αμερικανικές προσδοκίες - μετά και την επίσκεψη Μπαιντεν στο Ριάντ στα μέσα του Ιουλίου – ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση, ύστερα από τις δυτικές κυρώσεις στην Ρωσία.
Η απόφαση για διατήρηση των προηγούμενων αποφάσεων καταδεικνύει πως ο ΟΠΕΚ+ ακόμα επεξεργάζεται τις επιπτώσεις της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και δεν βιάζεται να λάβει αποφάσεις.
Το Reuters, μεταδίδοντας την είδηση, επικαλέστηκε εκπροσώπους των χωρών του ΟΠΕΚ+ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου που θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου στην παγκόσμια αγορά θα αξιολογηθεί στην επικείμενη συνάντηση των χωρών της συμμαχίας.
Στο δελτίο τύπου του ΟΠΕΚ σημειώθηκε πως οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά θα παρακολουθούνται στενά, υποδηλώνοντας έτσι ότι δεν αποκλείεται ανά πάσα στιγμή να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως «οι Συμμετέχουσες Χώρες επανέλαβαν την ετοιμότητά τους να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή και να λάβουν άμεσα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των εξελίξεων της αγοράς και τη στήριξη της ισορροπίας της αγοράς πετρελαίου και της σταθερότητάς της εάν χρειαστεί».
Η τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ που εξετάζει την κατάσταση στη διεθνή αγορά περιλαμβάνει 8 χώρες από τους 23 συμμετέχουσες στον ΟΠΕΚ+: την Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Κουβέιτ, την Αλγερία, τη Βενεζουέλα και το Καζακστάν. Την παραμονή κάθε υπουργικής συνάντησης του ΟΠΕΚ+, η κοινή τεχνική επιτροπή συνεδριάζει για να αξιολογήσει τα σενάρια ανάπτυξης της αγοράς πετρελαίου. Η έκθεση της τεχνικής επιτροπής αποτελεί τη βάση για την αξιολόγηση της κατάστασης στη συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης.
Το πλαφόν που θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου είναι της τάξης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, μόλις 5 δολάρια λιγότερο από τις τρέχουσες τιμές. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση, όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να προσαρμοστεί στο πλαφόν, ενώ από την Ουκρανία ήταν εμφανής η απογοήτευση, καθώς εκεί θα επιθυμούσαν το όριο είναι ακόμα και το μισό από τα 60 δολάρια που επιβλήθηκαν. Η δήλωση του Ουκρανού Προέδρου είναι χαρακτηριστική: «Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη», είπε.