Τουρκία: Έκπτωση 25% στο φυσικό αέριο θα ζητήσει από τη Ρωσία

Τουρκία: Έκπτωση 25% στο φυσικό αέριο θα ζητήσει από τη Ρωσία
Πέμπτη, 08/12/2022 - 14:25

Στην Άγκυρα αναμένεται αύριο ρωσική αντιπροσωπεία προκειμένου να κουβεντιάσει το αίτημά της Τουρκίας για έκπτωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μεγαλύτερη του 20%.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Bloomberg οτι πρώτον μία συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στη λίρα και να βοηθήσει τον Ερντογάν να αποφύγει την αύξηση των τιμών της ενέργειας ενόψει των εκλογών του 2023 και δεύτερον οτι η Τουρκία θέλει η έκπτωση να ισχύει για τις πληρωμές του 2023 και αναδρομικά για ορισμένες πληρωμές που έχουν γίνει το 2022.

Εάν η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έκπτωση στα επίπεδα που επιθυμεί, τότε θα επιδιώξει αναβολή πληρωμών τουλάχιστον έως το 2024, δήλωσαν οι αξιωματούχοι χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομικοί και ενεργειακοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία γίνονται ακόμα πιο ισχυροί παρά το ότι ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να ισορροπεί σε μια μετρημένη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει καλωσορίσει την πρόταση του Πούτιν για τη δημιουργία νέο κόμβου στην Τουρκία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν την ιδέα, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί τα ενεργειακά του αποθέματα ως όπλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία αναζητά νέες αγορές έχοντας διακόψει τον εφοδιασμό στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής της.