Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας επισήμανε ότι επί του παρόντος οι συμφωνημένες εμπορικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ουκρανίας από κοινού με τη Μολδαβία είναι 0,7 GW τη νύχτα και 0,6 GW κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, το Κίεβο ελπίζει να τριπλασιάσει περίπου τις εισαγωγές.
"Τώρα χρειαζόμαστε υποστήριξη μέσω εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση να αυξηθούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία στα 2 GW θα μειώσει κατά το ήμισυ το υπάρχον έλλειμμα", δήλωσε ο Γκαλουστσένκο.
Συμπλήρωσε, δε, ότι στο μέλλον, η Ουκρανία θέλει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κόμβους στην Ευρώπη, κάτι που, σύμφωνα με τον υπουργό, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
"Θα αναπτύξουμε την πράσινη ενέργεια ενσωματωμένη στην ευρωπαϊκή οικονομία. Συγκεκριμένα, φέτος σκοπεύουμε να θέσουμε σε λειτουργία έως και 500 MW ισχύος", είπε.
Επιπλέον ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Mykola Kolisnyk συζήτησε τη Δευτέρα με την με την αναπληρώτρια υφυπουργό Εξωτερικών για την Ενεργειακή Διπλωματία Laura Lokhman τη συνέχιση της υποστήριξης στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ένατης Υπουργικής Συνάντησης της Συμβουλευτικής Συμβούλιο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στο Μπακού.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας, οι σύο πλευρές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη βοήθεια των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.
«Αυτό χρειαζόμαστε. Υπάρχει κατανόηση για περαιτέρω ενέργειες. Έλαβα ένα σαφές μήνυμα από την κυρία Λόχμαν σχετικά με την ολοκληρωμένη υποστήριξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Mykola Kolisnyk.
Ο Υφυπουργός παρουσίασε επίσης στην αμερικανική πλευρά το όραμα για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας και τις βασικές κατευθύνσεις του, που αποτελούν τη βάση του έργου της Ενημερωμένης Ενεργειακής Στρατηγικής της Ουκρανίας έως το 2050.ΟΥΚΡΑΝΙ