Ο περιορισμός της αγοράς πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.
Μιλώντας στο Columbia Global Energy Summit, ο Μπιρόλ σημείωσε επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, ότι ενώ ο ήπιος χειμώνας του 2022-2023 βοήθησε την Ευρώπη να αποφύγει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης, ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να παρουσιάσει πρόβλημα. Παρά την πρόκληση αυτή, πιστεύει ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς το ρωσικό LNG.
Ο λόγος για τις πρόσφατες ανοδικές προοπτικές των τιμών είναι πάντα η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει περαιτέρω τη συλλογική του παραγωγή, αφαιρώντας περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγής από την παγκόσμια προσφορά.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, βλέπει την αγορά πετρελαίου να τείνει προς πλεόνασμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, δηλαδή κυρίως οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή.
Άλλοι, όπως οι αναλυτές εμπορευμάτων της Morgan Stanley και της Citi, πιστεύουν ότι η κίνηση του ΟΠΕΚ+ σηματοδοτεί την ανησυχία του καρτέλ για τη ζήτηση -κατά τη Morgan Stanley- και ότι η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης δεν είναι καθόλου σίγουρη, κατά τη Citi.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Ράτς της Morgan Stanley, η μείωση της παραγωγής «αποκαλύπτει κάτι, δίνει ένα σήμα για το πού βρισκόμαστε στην αγορά πετρελαίου. Και κοιτάξτε, ας είμαστε ειλικρινείς σε αυτό, όταν η ζήτηση οργιάζει... τότε ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να μειώσει».
Εν τω μεταξύ, ο Έντουαρντ Μόρς της Citi δήλωσε ότι «περιμένουμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με την [κινεζική] οικονομία, αλλά πρόκειται για μια πιο αργή ανάκαμψη. Αν μη τι άλλο, αυτό θα είναι ένα φαινόμενο στο τέλος του έτους».
Το αργό πετρέλαιο τείνει προς τα πάνω από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ και αυτή την εβδομάδα πήρε πρόσθετη ώθηση από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν πιο θετικά από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας ισχυρότερες προοπτικές ζήτησης πετρελαίου στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Σκοτ Σέφιλντ της Pioneer Natural Resources, το αργό θα μπορούσε να ανέλθει στα 90 δολάρια αργότερα φέτος και αργότερα στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.