Ο καύσωνας που χτυπά το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, που αναμένεται να είναι μια παρατεταμένη περίοδος με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές, πρόκειται να περιορίσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε δύο γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε την Τετάρτη η διαχειρίστρια εταιρεία EDF.
Οι πυρηνικοί σταθμοί Bugey και Saint Alban στον ποταμό Ροδανό στην ανατολική Γαλλία θα μπορούσαν να δουν την παραγωγή τους να μειώνεται στο μισό μεταξύ 13 και 16 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της EDF που επικαλείται το Reuters.
Οι περιορισμοί στην παραγωγή τίθενται σε εφαρμογή καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη θερμοκρασία των ποταμών και αναγκάζουν την EDF να μειώσει την πυρηνική παραγωγή λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών για τη χρήση νερού από ποταμούς για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας και όταν οι αντιδραστήρες της λειτουργούν πλήρως, είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πυρηνικός σταθμός Bugey έχει δυναμικότητα 3,6 γιγαβάτ (GW) και ο πυρηνικός σταθμός Saint Alban έχει δυναμικότητα 2,6 GW.
Για το υπόλοιπο αυτής της εβδομάδας, η παραγωγή θα είναι τουλάχιστον 1,8 GW στο Bugey και 1,3 GW στον σταθμό Saint Alban για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του δικτύου, δήλωσε η EDF. Η παραγωγή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου, πρόσθεσε.
Τα όρια παραγωγής ενέργειας είναι απίθανο να επηρεάσουν πάρα πολύ τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι περικοπές θα γίνουν πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και γύρω στο μεσημέρι με την μέγιστη παραγωγή ηλιακής ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ο Έμερικ ντε Βιγκάν, αναλυτής της Kpler.
Η Ευρώπη καίγεται από ένα κύμα καύσωνα λόγω ενός καιρικού μοντέλου που έρχεται από τη Βόρεια Αφρική, με τις θερμοκρασίες στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία να αναμένεται να διατηρηθούν πολύ υψηλές για παρατεταμένη περίοδο.
Ο ζεστός καιρός όχι μόνο αυξάνει τις θερμοκρασίες των ποταμών, αλλά μειώνει και τη στάθμη του νερού των ποταμών, θέτοντας προκλήσεις για τον τεράστιο πυρηνικό στόλο της Γαλλίας.
Το περασμένο καλοκαίρι, η EDF αναγκάστηκε να μειώσει και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, εν μέσω της κρίσης ενέργειας και φυσικού αερίου. Φέτος, η κατάσταση με τον ενεργειακό εφοδιασμό έχει βελτιωθεί, επίσης λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης από τις βιομηχανίες.
Την Τετάρτη, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, εν μέσω της υποτονικής ζήτησης και της επιστροφής του τεράστιου νορβηγικού κοιτάσματος φυσικού αερίου Troll από τη συντήρηση.