Σύμφωνα με τις προτάσεις, η Κίνα θα κατασκευάσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται να είναι «οικονομικά αποδοτικό, ευέλικτο και έξυπνο στο συντονισμό της προσφοράς και της ζήτησης», ανέφερε η επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την εμβάθυνση των εκθέσεων.
Επί του παρόντος, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας βασίζεται σε σταθερές, μακροχρόνιες συμφωνίες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που ανάγκασε επαρχίες που εξαρτώνται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως η Σιτσουάν, να εξάγουν ενέργεια εκτός των συνόρων της σε περιόδους ξηρασίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις -ακόμη και όταν η επαρχία έκοβε το ρεύμα στους δικούς της κατοίκους.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Κίνα θα επιδιώξει να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία. Θα επιδιώξει επίσης να βελτιώσει τις «εθνικές δυνατότητες ασφάλειας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» που θα εξασφαλίσουν την αξιόπιστη προμήθεια ορυκτών καυσίμων.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, παράγοντας λιγότερο από το ήμισυ αυτού που καταναλώνει. Τον Μάιο, οι εισαγωγές της Κίνας εκτινάχθηκαν στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με μέσο όρο 12,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για αύξηση 17,4% σε σχέση με τον Απρίλιο και 12,2% υψηλότερη από τον Μάιο του 2022.
Τον Απρίλιο, η κρατική εταιρεία Datang International Power Generation της Κίνας ήλπιζε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε περαιτέρω στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.
Σύμφωνα με την Datang, οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς θα της επέτρεπαν να μειώσει την ενέργεια από άνθρακα και να αυξήσει την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που θα αύξανε τις τιμές του άνθρακα και στη συνέχεια θα καθιστούσε βιώσιμη τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, δήλωσε ο πρόεδρος της Datang Λίανγκ Γιονγκπάν.
«Η διάδοση της τιμολόγησης με βάση την αγορά είναι θέμα του πότε, όχι του αν. Θα δούμε περισσότερες διανομαρχιακές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και spot trading σε ευνοϊκές τιμές σε περιόδους αιχμής της ζήτησης», δήλωσε τότε ο Γιονγκπάν.
Ο φόβος για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία στις αγορές αργού πετρελαίου και συνεχίζει να επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, αντιδρώντας στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ.