Οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές φαίνονται εξοργισμένοι από την ολιγωρία των διεθνών οργανισμών για τη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων από την Κίνα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Reuters.
Οι αξιωματούχοι της G20 στον τομέα της ενέργειας επρόκειτο να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της τετραήμερης συνάντησής τους, όμως, η ανακοίνωση ακυρώθηκε λόγω διαφωνιών, μεταξύ των οποίων και ο επιδιωκόμενος τριπλασιασμός των δυνατοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Δεν προέκυψε συναίνεση στα τμήματα που προέτρεπαν τις ανεπτυγμένες χώρες να εκπληρώσουν τον στόχο της από κοινού κινητοποίησης 100 δισ. δολαρίων ετησίως για την ανάληψη δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες από το 2020-2025, καθώς και η περιγραφή του πολέμου στην Ουκρανία.
Η χρήση ορυκτών καυσίμων ήταν το κύριο σημείο των διαφωνιών στις ολοήμερες συζητήσεις, αλλά οι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για τον περιορισμό της «αμείωτης» χρήσης, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ωστόσο, αντί για κοινό ανακοινωθέν, κυκλοφόρησε δήλωση της προεδρίας, στην οποία σημειώνεται ότι «άλλοι είχαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα ότι οι τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών θα αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες».
Ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας R.K. Singh, σε ενημέρωση του Τύπου μετά τη λήξη της διάσκεψης, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες δέσμευσης του άνθρακα αντί της σταδιακής μείωσης των ορυκτών καυσίμων. Δεν κατονόμασε τις χώρες.
Ωστόσο, οι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία ήταν γνωστό ότι αντιτίθενται στον στόχο του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία.