Η κινεζική κρατική τηλεόραση περιέγραψε τον σκοπό ως τη διασφάλιση της ασφάλειας του «στρατηγικού περάσματος στη θάλασσα».
Το Bloomberg σημείωσε από περιφερειακές αναφορές ότι η Κίνα και η Ρωσία «δοκιμάζουν τις κοινές πολεμικές τους ικανότητες μέσω της άσκησης» - αλλά δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση για το πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η άσκηση, η οποία περιλαμβάνει χερσαία, εναέρια και θαλάσσια στρατιωτικά μέσα.
Στην πραγματικότητα, η Κίνα και η Ρωσία «απαντούν» στις πρόσφατες ασκήσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας με δικές τους προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις σε περιφερειακά ύδατα, τη στιγμή που το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει την Ιαπωνία για την εμβάθυνση της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε ότι τα πολεμικά σκάφη της Κίνας είχαν αποπλεύσει για την προετοιμασία νέων ασκήσεων με τη Ρωσία.
Αυτό περιελάμβανε ότι το Πεκίνο έστειλε πέντε κινεζικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων, για να συμμετάσχουν - χωρίς όμως να προσδιορίσει ακριβή τοποθεσία εντός της Θάλασσας της Ιαπωνίας.
Τον περασμένο μήνα οι δύο χώρες διεξήγαγαν κοινή αεροπορική περιπολία πάνω από τις θάλασσες της Ιαπωνίας και της Ανατολικής Κίνας, αποδεικνύοντας τους βαθύτερους δεσμούς τους, επίσης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο το Πεκίνο δεν έχει ακόμη καταδικάσει ευθέως, προς απογοήτευση της Δύσης.
Η Κίνα έχει θεωρήσει τον εαυτό της «ουδέτερο» όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τους κινδύνους της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Για το λόγο αυτό η Ουάσινγκτον την έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζει σιωπηλά τη Μόσχα.
Το Bloomberg έχει εν τω μεταξύ αναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις και τα τιμωρητικά μέτρα που στοχεύουν τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Μόσχα ως κύριο κίνητρο για να έρθει πιο κοντά στρατιωτικά.
«Η Κίνα και οι ένοπλες δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διεξήγαγαν έξι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μαζί πέρυσι, τις περισσότερες σε στοιχεία που χρονολογούνται εδώ και δύο δεκαετίες», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Αυτό αντιστοιχούσε στα δύο τρίτα όλων των ασκήσεων της Κίνας με ξένους στρατούς το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Κέντρο για τη Μελέτη των Κινεζικών Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας των ΗΠΑ (NDU)».
Αλλά η Ρωσία και η Κίνα έχουν πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις και σε άλλα παγκόσμια hotspots, τους τελευταίους μήνες πραγματοποιώντας ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.