Κατά την σύνοδό τους στην Τσενάι (Μαντράς) της Ινδίας, οι υπουργοί, οι χώρες των οποίων ευθύνονται για πάνω από το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά ένα πλαφόν στις εκπομπές αυτές ως το 2025, μετέδωσε σήμερα το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Οι συνομιλίες με την Κίνα, την Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ήταν "περίπλοκες", δήλωσε στο AFP ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας Κριστόφ Μπεσί.
Πηγή δήλωσε επίσης στην βρετανική εφημερίδα The Financial Times ότι η Κίνα μπλόκαρε σκόπιμα τις συζητήσεις.
Οι δηλώσεις αυτές αμφισβητήθηκαν έντονα σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο "δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα".
Η σύνοδος κατέληξε σε "θετικά και ισορροπημένα αποτελέσματα", σημείωσε το κινεζικό υπουργείο.
"Ωστόσο λόγω της παρέμβασης κάποιων χωρών που εισήγαγαν άνευ λόγου γεωπολιτικά ζητήματα (στις συζητήσεις), η σύνοδος δεν κατέληξε σε καμία ανακοίνωση, κάτι για το οποίο η Κίνα λυπάται", υπογράμμισε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Η αποτυχία της συνόδου στην Τσενάι την περασμένη εβδομάδα έπεται αυτής προηγούμενης συνόδου που είχε διοργανωθεί στις 22 Ιουλίου στην Γκόα, επίσης στην Ινδία.
Οι υπουργοί Ενέργειας της G20 δεν κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για ένα χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η έκβαση αυτή θεωρήθηκε πλήγμα στις προσπάθεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές.
Οι βασικές χώρες παραγωγής πετρελαίου φοβούνται τις επιπτώσεις μιας υπερβολικά γρήγορης ενεργειακής μετάβασης στις οικονομίες τους. Στο στόχαστρο για την απουσία προόδου στις συνομιλίες στην Γκόα βρέθηκαν κυρίως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.