Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας μειώθηκαν το 2023 στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1950, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται εκτός τροχιάς όσον αφορά τους στόχους της για το κλίμα, καθώς οι περισσότερες από τις μειώσεις των εκπομπών ήταν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από μια βιομηχανική επιβράδυνση, δήλωσε την Πέμπτη η δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende.
Οι γερμανικές εκπομπές μειώθηκαν πέρυσι σε 673 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) - κατά 46% σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 1990 - και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τη δεκαετία του 1950. Οι εκπομπές ήταν περίπου 49 εκατομμύρια τόνοι CO2 κάτω από τον ετήσιο στόχο των 722 εκατομμυρίων τόνων CO2 του νόμου για την προστασία του κλίματος της Γερμανίας, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης.
Ωστόσο, η ανάλυση της Agora Energiewende έδειξε ότι οι δύο κύριοι λόγοι για τις χαμηλότερες εκπομπές ήταν η χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα - στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960 - και η απότομη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και, ως εκ τούτου, των εκπομπών, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης των τιμών της ενέργειας στα ύψη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Agora, μόνο το 15% περίπου των όγκων CO2 που εξοικονομήθηκαν πέρυσι αποτελεί μόνιμη μείωση των εκπομπών που προκύπτει από την πρόσθετη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αύξηση της αποδοτικότητας και τη μετάβαση σε καύσιμα που παράγουν λιγότερο CO2 ή άλλες εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το κλίμα.
«Περίπου το ήμισυ των μειώσεων των εκπομπών οφείλεται σε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως οι χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την ανάλυση», δήλωσε η δεξαμενή σκέψης, σημειώνοντας ότι «οι περισσότερες από τις μειώσεις των εκπομπών το 2023 δεν είναι βιώσιμες από την άποψη της βιομηχανικής ή της κλιματικής πολιτικής - για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές αυξηθούν και πάλι καθώς η οικονομία ανακάμπτει ή εάν ένα μέρος της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας μεταφερθεί μόνιμα στο εξωτερικό».
«Δεν θεωρούμε ότι οι μειώσεις των εκπομπών που παρατηρούνται στον βιομηχανικό τομέα είναι βιώσιμες. Η μείωση της παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης αποδυναμώνει τη βιομηχανική βάση της Γερμανίας», δήλωσε ο Σάιμον Μιούλερ, διευθυντής της Agora Energiewende Germany.
«Εάν οι εκπομπές απλώς μεταφερθούν στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα, αυτό δεν θα ωφελήσει το κλίμα. Οι τομείς των κτιρίων και των μεταφορών υστερούν επίσης όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα προστασίας του κλίματος».