Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πλήγματα στην Υεμένη, τα οποία είχαν στόχο διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκουν να στοχοποιήσουν τις δυνάμεις της Υεμένης υπό την ηγεσία της Ανσαράλα για τις προσπάθειές τους να βάλουν στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση στη βίαιη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, την οποία πολλοί θεωρούν γενοκτονία.
Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίχθηκαν από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και το Μπαχρέιν, οι οποίες υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία υποστηρίζουν τους βομβαρδισμούς.
Ωστόσο, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στα πλήγματα και αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση υποστήριξής τους.
Η ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι δεν της ζητήθηκε να συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη. Δήλωσε επίσης ότι ακόμη και αν της είχε ζητηθεί, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει χωρίς συζήτηση και ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα «διότι το σύνταγμα δεν μας επιτρέπει να διαπράττουμε πολεμικές ενέργειες χωρίς συζήτηση στο κοινοβούλιο».
Ωστόσο, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ζητήθηκε από τη Ρώμη να συμμετάσχει, αλλά αρνήθηκε επειδή προτίμησε μια «πολιτική ηρεμίας».
Η γαλλική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Εμανουέλ Μακρόν, απέκλεισε επίσης την κοινή δράση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τη Λιβύη το 2011 και κατά του ISIS στη Συρία το 2015.
Ο Γάλλος υποναύαρχος Εμανουέλ Σλάαρς δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι αν και το γαλλικό ναυτικό δραστηριοποιείται στην προστασία των γαλλικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, η τρέχουσα εντολή του Παρισιού δεν περιλαμβάνει απευθείας πλήγματα κατά της Ανσαράλα.
Η Telegraph ανέφερε ότι ένας ανώνυμος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Παρίσι φοβάται ότι με την ένταξή του στην επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των δυνάμεων της Υεμένης υπό την ηγεσία της Ανσαράλα, θα έχανε κάθε μοχλό πίεσης που είχε στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Η Γαλλία λέει ότι επικεντρώνει τις διπλωματικές της προσπάθειες στην αποφυγή κλιμάκωσης στο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ πολεμά το Ισραήλ στα σύνορα από τις 7 Οκτωβρίου, επίσης για την υποστήριξη της Γάζας.
Στην Ισπανία, η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες επανέλαβε την Παρασκευή ότι η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση κατά της Υεμένης. Είπε ότι αυτό περιλαμβάνει την απόρριψη της συμμετοχής σε επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
«Η Ισπανία είναι μια χώρα σταθερά προσηλωμένη στην ειρήνη στον κόσμο, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έχουμε 17 αποστολές και περισσότερους από 3.000 ανθρώπους σε πολλά μέρη», αναγνώρισε η Ρόμπλες. «Από την αρχή είπαμε ότι στην Ερυθρά Θάλασσα καταλαβαίνουμε ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει αυτή τη στιγμή».