Ως αποτέλεσμα αυτών των φαινομενικά απογοητευτικών εξελίξεων, οι αναλυτές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα κίνητρα φέτος κι αυτό θα σήμαινε υψηλότερες εκπομπές.
Η σχέση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της φθηνής ενέργειας είναι μια σχέση που δεν τυγχάνει μεγάλης δημόσιας προσοχής, καθώς η προσοχή τείνει να εστιάζεται αυστηρά στις εκπομπές. Ωστόσο, πρόκειται για μια σύνδεση που είναι δύσκολο να παραβλέψουμε.
Πέρυσι, η Γερμανία είδε τις εκπομπές της να μειώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών. Η Γερμανία διολίσθησε επίσης σε ύφεση το 2023. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι τουλάχιστον εξίσου φιλόδοξο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής με τη Γερμανία, αναμένεται επίσης να αναφέρει οικονομική συρρίκνωση για το 2023, αν και ήταν λιγότερο τυχερό όσον αφορά τις εκπομπές.
Η Κίνα προσπαθεί επίσης, εξακολουθώντας να κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά την αιολική και ηλιακή παραγωγική ικανότητα. Ωστόσο, η Κίνα κατασκευάζει επίσης μεγάλη νέα δυναμικότητα άνθρακα, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρική για τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν από αυτό, ωστόσο, ο άνθρακας αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο της οικονομικής τόνωσης -και να οδηγήσει σε υψηλότερες εκπομπές.
Ο αρθρογράφος του Reuters Γκάβιν ΜακΓκουάιρ έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που αναμένουν οι αναλυτές ότι θα αναπτύξει η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως άμεσα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και φορολογικές μειώσεις. Όπως σημείωσε ο ΜακΓκουάιρ, αυτό θα οδηγήσει σε τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αυτή η τόνωση θα οδηγήσει, με τη σειρά της, σε υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη αιολική και ηλιακή δυναμικότητα στον κόσμο, η Κίνα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα, οπότε αυτό θα αυξηθεί πιθανότατα αν τα μέτρα τόνωσης λειτουργήσουν όπως προβλέπεται. Και η παραγωγή άνθρακα μπορεί να σπάσει το περσινό ρεκόρ των 5.760 TWh. Μαζί με αυτό, οι εκπομπές θα αυξηθούν, ακόμη και καθώς οι αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Πέρυσι, η Κίνα εγκατέστησε 217 GW ηλιακής και 76 GW αιολικής ισχύος. Αυτή ήταν μια ετήσια αύξηση 55% στις προσθήκες ηλιακής ενέργειας, και στην αιολική ενέργεια, η Κίνα εγκατέστησε περισσότερη νέα δυναμικότητα από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.
Η Wall Street Journal επικαλέστηκε αναλυτές λέγοντας ότι μαζί με τις νέες προσθήκες πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα παραπάνω κάλυπταν όλη τη νέα ζήτηση ενέργειας της Κίνας το 2023. Και όμως, η παραγωγή άνθρακα σημείωσε ρεκόρ-πολύ πιθανότατα επειδή η οικονομία της χώρας επεκτάθηκε κατά 5,3%.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal πρότεινε ότι χάρη στις μαζικές προσθήκες αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι εκπομπές στην Κίνα θα μπορούσαν να κορυφωθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, η στήλη του Reuters κάνει μια διαφορετική πρόταση, παρά τις προσδοκίες για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη φέτος. Ίσως δεν θα είναι τόσο πολύ ασθενέστερη με τα κίνητρα. Και θα οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή άνθρακα - και φυσικού αερίου - ακόμη και όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεχίζουν να επεκτείνονται.
Τα συμπεράσματα που προκαλεί αυτή η κατάσταση δεν υποστηρίζουν ακριβώς τα επιχειρήματα σχετικά με την ικανότητα της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας να αντικαταστήσουν πλήρως τους υδρογονάνθρακες ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Αν μη τι άλλο, καταστρέφουν αυτά τα επιχειρήματα με τα στοιχεία από την Κίνα.
Τα στοιχεία αυτά, παρεμπιπτόντως, υποστηρίζονται επίσης από δεδομένα από την Ευρώπη. Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη έχει καταρρίψει ρεκόρ - αλλά η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει και η ζήτηση ενέργειας έχει αποδυναμωθεί λόγω του πληθωρισμού των τιμών. Θα μπορούσε κανείς ίσως να τα αποδώσει όλα αυτά σε συμπτώσεις και συσχέτιση που δεν ισοδυναμεί με αιτιώδη συνάφεια.
Ωστόσο, δεδομένης της θεμελιώδους σημασίας της οικονομικά προσιτής ενέργειας για την οικονομική ανάπτυξη, η σύμπτωση και η συσχέτιση αντί της αιτιότητας ίσως να μην αρκούν ως εξήγηση. Αν θέλετε οικονομική ανάπτυξη, θα υπάρξουν εκπομπές.