Κατά τους πρώτους μήνες του 2010, οι διακανονισμοί στο τοπικό κινεζικό νόμισμα γιουάν αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1,0% των διασυνοριακών πληρωμών της Κίνας, σε σύγκριση με το περίπου 83,0% σε δολάρια των ΗΠΑ.
Έκτοτε η Κίνα έχει καλύψει αυτό το χάσμα. Τον Μάρτιο του 2023, το μερίδιο του γιουάν στους διακανονισμούς της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά το αμερικάνικο δολάριο ενώ από τον Απρίλιο του 2022 είναι το 5ο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές παγκοσμίως. Έκτοτε, η αποδολαριοποίηση των κινεζικών διεθνών διακανονισμών συνεχίστηκε.
Τον Μάρτιο του 2024, πάνω από το ήμισυ (52,9%) των κινεζικών πληρωμών διακανονίζονταν σε γιουάν, ενώ το 42,8% σε αμερικανικά δολάρια. Αυτό είναι διπλάσιο από το μερίδιο που είχε καταγραφεί πέντε χρόνια νωρίτερα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αυξημένη προθυμία των ξένων να ανταλλάσσουν περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε γιουάν συνέβαλε σημαντικά στην αποδολαριοποίηση υπέρ του κινεζικού νομίσματος. Επίσης, στις αρχές του περασμένου έτους, η Βραζιλία και η Αργεντινή ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να επιτρέπουν εμπορικούς διακανονισμούς σε γιουάν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάλυση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών αποκαλύπτει ότι, το 2022, το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε το πιο διαδεδομένο νόμισμα για διακανονισμούς FX. Το ευρώ και το ιαπωνικό γεν ήρθαν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.
Το κινεζικό γιουάν, αν και αντιπροσωπεύει σχετικά μικρό μερίδιο των συναλλαγών συναλλάγματος, κέρδισε το μεγαλύτερο έδαφος την τελευταία δεκαετία. Εν τω μεταξύ, το ευρώ και το γεν σημείωσαν μείωση στη χρήση τους.
Εάν η παγκόσμια άνοδος του γιουάν συνεχιστεί, ο ασφυκτικός έλεγχος του δολαρίου των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσε να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Οι επιπτώσεις της μείωσης της κυριαρχίας του δολαρίου είναι πολύπλοκες και αβέβαιες, αλλά θα μπορούσαν να κυμαίνονται από την υποαπόδοση των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ έως τη μειωμένη ισχύ των δυτικών κυρώσεων.
Ωστόσο, αν και η επικράτηση του γιουάν στις διεθνείς πληρωμές θα μπορούσε να αυξηθεί, η πλήρης απο-δολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα είναι απίθανη. Οι αυστηροί κεφαλαιακοί έλεγχοι της Κίνας που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα του γιουάν εκτός της χώρας, καθώς και η αποπνικτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είναι βασικοί λόγοι που συμβάλλουν σε αυτό.