Κατασκευασμένα από υλικά που παραπέμπουν σε δέρμα, αλλά…πρόκειται για τη φλούδα των σταφυλιών, που έχει ξεμείνει από την επεξεργασία για την παραγωγή του κρασιού, σε συνδυασμό με φυτικά έλαια και φυσικές ίνες τα νέα παπούτσια της εταιρείας συνδυάζουν στιλ και βιωσιμότητα.
Ο Daniel Rubin, ιδρυτής της εταιρείας, κατάφερε να συνδυάσει τις γνώσεις του για τα υποδήματα με μια πιο οικολογική προσέγγιση, για να δημιουργήσει μια νέα βρετανική επωνυμία αθλητικών παπουτσιών. «Είμαι αποφασισμένος, δήλωσε, να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και να κάνω τα παπούτσια μας πιο φιλικό προς το περιβάλλον».
Η εταιρεία ανακυκλώνει ακόμα πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα, που λιώνουν και μετατρέπονται σε ίνες, μήλα, μπανάνες και ανανά, αποφεύγοντας παράλληλα έτσι τις εκπομπές ρύπων και την αποψίλωση των δασών.
Και φυσικά η Lerins δεν είναι η μόνη εταιρεία που στοχεύει σε μια πιο βιώσιμη μόδα, αφού βήματα έχουν κάνει και οι Allbirds, Hermès, Reformation και Stella McCartney.
Και δεν σταματάει εκεί, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και η Kering, εταιρεία που συνεργάζεται με τις Gucci, Saint Laurent και Balenciaga, επένδυσαν στην strart-up VitroLabs, την εταιρεία που επικεντρώνεται στη διαδικασία της δημιουργίας δέρματος σε εργαστήρια, μέσω της καλλιέργειας βλαστοκυττάρων, που αναπαράγουν το ζωικό δέρμα, με σκοπό το δέρμα που προκύπτει να είναι το ίδιο δυνατό και ανθεκτικό με το συμβατικό.
Ακόμη, προσεχώς η Stella McCartney θα κυκλοφορήσει μία σειρά με παπούτσια και τσάντες με βάση το δέρμα από σταφύλια και αργότερα μέσα στον χρόνο, αναμένεται να κυκλοφορήσει μία δερμάτινη τσάντα από μανιτάρια, φτιαγμένη από μυκήλιο, τη δομή της ρίζας των μανιταριών.
Τα πρώτα φυτικά δερμάτινα παπούτσια της Allbirds, κατασκευασμένα με φυτικό έλαιο και φυσικό καουτσούκ, αναμένονται επίσης «σύντομα».
Στα μειονεκτήματα της βιώσιμης μόδας είναι η αντοχή των προϊόντων, που μπορεί να είναι μικρότερη, σε αντίθεση με τα συμβατικά δερμάτινα παπούτσια, που αντικαθίστανται κάθε 10 χρόνια, ωστόσο, ο ανταγωνισμός θα ωθήσει τις εταιρείες να εξελίξουν άμεσα περισσότερες βιώσιμες λύσεις.
Ήδη στην Καλιφόρνια η φιλανθρωπική οργάνωση Material Innovation Initiative, συνεργάζεται με επιστήμονες και επενδυτές για να επιταχύνουν αυτήν την επόμενη γενιά υλικών που δεν προέρχονται από τα ζώα, μάλιστα για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν πέρυσι 980 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση για την επεξεργασία υφασμάτων που θα αντικαθιστούν τα ζωικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του μεταξιού και του μαλλιού.