Στο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πάτρα, και συμμετείχαν 900 σύνεδροι παρουσιάστηκαν συνολικά 480 Εργασίες (200 Poster και 280 Προφορικές Παρουσιάσεις).
Η εργασία με τίτλο «Ηλεκτρόλυση ατμού σε διατάξεις τύπου στερεού οξειδίου σε συνθήκες πίεσης» των: Μαρίας Ελευθερίας Φαρμάκη, Καλλιόπης Μαρίας Παπαζήση, Δημήτριου Τσιπλακίδη, Στέλλας Μπαλωμένου, βραβεύτηκε ως η καλύτερη αναρτημένη εργασία στην Θεματική Ενότητα Ηλεκτροχημικές/Ηλεκτροκαταλυτικές Διεργασίες.
Η συγκεκριμένη εργασία αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων διατάξεων ηλεκτρόλυσης ατμού που μπορούν να λειτουργούν υπό πίεση έως 10 bar για διαστημικές εφαρμογές τόσο για την υποστήριξη ζωής (παραγωγή οξυγόνου) όσο και την παραγωγή καυσίμων (υδρογόνου).
Η έρευνα αυτή χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στα πλαίσια του έργου «High Pressure Water Electrolyser development for exploration surface missions – HP-SOEC».
H εργασία με τίτλο: «Συστηματική μελέτη της απομάκρυνσης ιόντων μολύβδου και θειικών από υδατικά διαλύματα με ηλεκτροδιαπίδυση» των: Αλεξίας Βουτετάκη, Αθανάσιου Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Πλάκα, Δημήτριου Μπόλλα, Συμεών Παχαρίδη, Παναγιώτη Σεφερλή βραβεύτηκε ως η καλύτερη προφορική εργασία στην Θεματική Ενότητα «Επεξεργασία και Αξιοποίηση Αποβλήτων».
«Η συγκεκριμένη εργασία αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτροδιαπίδυσης, ως μιας εναλλακτικής τεχνολογίας ηλεκτροχημικού διαχωρισμού με βάση μεμβράνες ιοντοεναλλαγής, για την αποτελεσματική επεξεργασία και αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων της βιομηχανίας μπαταριών μολύβδου-οξέος».
Η εργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «ΕLECTRACCUM: Ανάπτυξη και Πειραματική Αξιολόγηση Μονάδας Ηλεκτροχημικού Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Βιομηχανίας Χημικών Συσσωρευτών για Ανάκτηση Πολύτιμων Ιόντων προς Επαναχρησιμοποίηση στην Παραγωγή και Διάθεση του Νερού για Γεωργική Χρήση» που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020), Δράση ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, στο οποίο συμμετέχουν το ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ και η εταιρεία Sunlight Group Energy Storage Systems.