Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του εμβληματικού ευρωπαϊκού έργου Flex2Energy από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου HOPE-A και συντονιστή του, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρίας COATEMA, του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ και του Συνδέσμου HOPE-A, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών και τεχνολογίας LOPEC 2023, στο Μόναχο (28/2 – 2/3).
Ο κ Λογοθετίδης μιλώντας σε ένα διεθνές ακροατήριο εκπροσώπων, εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στην 20ετή τεχνολογική και τεράστια ευρωπαϊκή επενδυτική «ιστορία» πίσω από τη μεγάλη επιτυχία του εμβληματικού έργου Flex2Energy, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια για πρώτη φορά εργοστάσιο παραγωγής εκτυπωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών (3η γενιά φωτοβολταϊκών) στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΟΕΤ.
Το έργο Flex2Energy (Automated Manufacturing Production Line for Integrated Printed Organic Photovoltaics, HORIZON-CL5 2022-D3-01-03 Advanced manufacturing of Integrated PV), συντονίζεται από την Ελληνική εταιρία OET και συγκεντρώνει άλλους 14 Βιομηχανικούς και Ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης, 6 από Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN - ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), από τη Γερμανία (Coatema) και την Ισπανία (Mondragon), 3 από Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (Stellantis Fiat) και Ρουμανία (Alba Julia). Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 21,2 εκατ. Ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ Λογοθετίδης το Flex2Energy σηματοδοτεί «το Μέλλον της Ευρώπης για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων και την δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανίας».
Ο Πρόεδρος του HOPE-A αναφέρθηκε επίσης και στο Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics & Nanotechnologies) COPE-Nano, το οποίο θα εγκατασταθεί επίσης στη Θεσσαλονίκη και θα εξελίξει το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, μέλος του Συνδέσμου HOPE-A, σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας.
Στην παρουσίαση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι εταιρειών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων, αντίστοιχων επιχειρηματικών συνδέσμων και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Παρών στην εκδήλωση και ο κ. Thomas Kolbusch Αντιπρόεδρος της Coatema, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα της βιομηχανίας των οργανικών ηλεκτρονικών.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς διοργάνωσης LOPEC 2023, ο Πρόεδρος του HOPE-A καθ Στέργιος Λογοθετίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης, όπως και στελέχη του Συνδέσμου πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους των αντίστοιχων Συνδέσμων από την Κορέα (KοPEA), τη Γαλλία (AFELIM), τη Γερμανία (OES) κ.α με τους οποίους ανανέωσαν τις
συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν τα χρόνια πριν την περίοδο του κορονοϊού.
Παράλληλα συζήτησαν με εκπροσώπους εταιρειών και, ερευνητικών κέντρων από όλο τον κόσμο για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών.
Η Ελληνική Συμμετοχή στο LOPEC 2023
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος HOPE-A και τα μέλη του, ήταν οι μοναδικές ελληνικές εταιρείες που έλαβαν μέρος στο πιο σημαντικό διεθνές γεγονός στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, τη διοργάνωση LOPEC 2023.
Στη διεθνή διοργάνωση 2023, η οποία κατέρριψε όλες τις προηγούμενες επιδόσεις συμμετοχής, πήραν μέρος 168 εκθέτες από 25 χώρες του κόσμου. Η Έκθεση (1-2 Μαρτίου 2023) σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών είχε 2300 επισκέπτες από 43 χώρες του κόσμου.
Στην Έκθεση συμμετείχαν οι πιο γνωστές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας υπογραμμίζοντας με τις εφαρμογές τους ότι «το μέλλον βρίσκεται ήδη εδώ». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στον κλάδο των «πράσινων» εφαρμογών που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα στις σύγχρονες πόλεις και την καθημερινή ζωή.