Το σοβαρότατο ζήτημα ελλιπούς φύλαξης των προστατευόμενων υγροβιοτόπων και μετατροπής τους σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όσο και των Υπηρεσιών περιβαλλοντικού ελέγχου στους Δήμους και στην Αστυνομία, ανέδειξε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, εχθές, στη Βουλή, με θέμα «Ρύπανση από κάθε λογής απόβλητα στη προστατευόμενη περιοχή του Αξιού».
Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά, το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα απόρριψης αποβλήτων, ενίοτε και επικινδύνων, σε περιοχές αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Θερμαϊκού Κόλπου, που, λόγω και της εγγύτητας του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, γίνεται αποδέκτης αποβλήτων, ακόμη και στρωμάτων από νοσοκομείο της πόλης. Η τραγική αυτή εικόνα έχει καταγραφεί από τον Φορέα αλλά και από οικολογικές ομάδες, όπως η «Εχεδώρου Φύσις», τις οποίες οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για το εθελοντικό έργο που επιτελούν, δήλωσε.
Ζήτησε από τον Υφυπουργό ΠΕΝ να καταθέσει τα πορίσματα των περιφερειακών υπηρεσιών περιβάλλοντος και όποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για το θέμα, ρώτησε εάν ενεργοποιήθηκε το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τέλος, τι μέλλει γενέσθαι με το αδίκημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και μάλιστα σε προστατευόμενους υγροβιοτόπους.
«Σήμερα, η φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών είναι μετέωρη», σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, «Η υποβάθμιση αυτή αναδεικνύει τα σοβαρά ελλείμματα της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία επέλεξε να παγώσει την έγκριση και την προκήρυξη για την πρόσληψη 400 στελεχών με μόνιμες θέσεις για τους Φορείς των περιοχών του δικτύου Natura 2000, κάτι που είχε εγκρίνει και δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
«Πρόκειται για άλλη μία δυσμενή επίπτωση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε τους ΦΔΠΠ και τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στη διοίκησή τους. Ρύθμιση που μετέτρεψε τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών σε μη δεσμευτικού χαρακτήρα λειτουργία, μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του αθηνοκεντρικού ΟΦΥΠΕΚΑ με τοπικές υπηρεσίες. Και όλα αυτά, παρόλο που τοπικές υπηρεσίες, όπως οι Δήμοι, δηλώνουν ότι αδυνατούν, λόγω ελλιπούς στελέχωσης, να ανταποκριθούν σε αυτό το αντικείμενο», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε σε νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΝΔ που αποτυπώνουν την αντίληψή της για το περιβάλλον. Στην υποβάθμιση της διοίκησης και της φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών, στο πάγωμα της εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που θα καθόριζαν τις χρήσεις γης και την προστασία των περιοχών, στην πλήρη παράδοση των περιοχών NATURA προς όφελος των επενδυτών με το άρθρο 218 του πρόσφατου νόμου Γεωργιάδη με απουσία του ΥΠΕΝ. Σχολίασε επιπρόσθετα, πως η πρόσφατη καταδίκη της χώρας για την παράβαση Οδηγίας 92/43, απαιτεί την πλήρη αλλαγή θέσης ως προς τη λειτουργία των Φορέων και την προστασία των προστατευόμενων περιοχών εκ μέρους της κυβέρνησης που όμως, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις του Υφυπουργού στη Βουλή, δεν προτίθεται να αλλάξει.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο Υφυπουργός, το προσωπικό προβλέπεται να μεταφερθεί, με την ίδια σχέση εργασίας, στον ΟΦΥΠΕΚΑ και συνεπώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να συνεχίσει την εργασιακή ομηρία των εργαζομένων των ΦΔΠΠ. «Η εξαγγελία για υπαλλήλους με ανακριτικά καθήκοντα παραμένει απλό πυροτέχνημα εφόσον δεν προϋποθέτει στελέχωση των φορέων με μόνιμο προσωπικό, κάτι που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα παραμένει σε στασιμότητα», επισήμανε ο Σ.Φάμελλος.
Από τη συζήτηση της ερώτησης τέλος, δεν προέκυψε καμία άλλη δέσμευση όσον αφορά στη φύλαξη της περιοχής του υγροβιοτόπου του Καλοχωρίου, των εκβολών του Γαλλικού και γενικά του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα Αξιού, όπως και ενεργοποίησης Υπηρεσιών, και του ΥΠΕΝ, για την απόδοση ευθυνών όσον αφορά στην πολλαπλή απόρριψη αποβλήτων στην προστατευόμενη περιοχή.
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ