Επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ παρουσίασε η εταιρεία Polygreen. Το πλάνο αφορά σε ένα επενδυτικό πλάνο 20 εκ. ευρώ σε γραμμές ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων καθώς και σε έργα θαλάσσιας απορρύπανσης.
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης μέσω διαδικτύου, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Πολυχρονόπουλος γνωστοποίησε την ίδρυση της εταιρίας, η οποία με μότο το αρχαίο ρητό «μηδέν άγαν» δηλαδή τίποτα δεν είναι περιττό αποσκοπεί, όπως είπε:
· Στην αξιοποίηση ευκαιριών με την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων που επιταχύνουν την κυκλική οικονομία,
· Στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης στις κοινότητες και
· Στην εκπαίδευση των πολιτών στην κυκλική οικονομία μέσω της τέχνης.
Η Polygreen συνδέεται με την εδώ και 50 χρόνια σε λειτουργία Polyeco, στην οποία μέτοχοι είναι η οικογένεια Πολυχρονόπουλου. Ο Θανάσης Πολυχρονόπουλος είναι μέτοχος της Polygreen και όπως είπε μεταξύ των δύο εταιριών θα υπάρχουν συνέργειες.
Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι επίσης η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός κόμβος κυκλικής οικονομίας. Η Polygreen ήδη έχει παρουσία σε χώρες όπως Κύπρος, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Σερβία, Ντουμπάι, Ομάν ενώ σύντομα ανοίγει γραφεία και στη Σαουδική Αραβία.
Επιπροσθέτως ο κ. Πολυχρονόπουλος γνωστοποίησε τη συνεργασία της εταιρίας με τη ΒΙΑ, για τη δημιουργία κοινού σχήματος EVO Green. Η κοινοπραξία θα διεκδικήσει έργα waste management, κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης με αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής.
Για το 2021 η Polygreen προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 20 εκ. ευρώ με έργα υποδομής στη Μ. Ανατολή, απόκτησης ακινήτων και διεύρυνση των δραστηριοτήτων στη ναυτιλία. Για την ακρίβεια σκοπεύει στην απόκτηση ειδικών πλοίων για τη θαλάσσια απορρύπανση. Να σημειωθεί δε ότι η Polygreen ανέλαβε την απορρύπανση του μεγαλύτερου περσινού ναυαγίου πλοίου σε ό,τι αφορά την έκταση της ρύπανσης στον Μαυρίκιο.
Επίσης στα επενδυτικά της σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία εργοστασιακής μονάδας για παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από επεξεργασμένα απόβλητα. Το εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί στη Σάρτζα, (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) θα αξιοποιεί ενεργειακά απόβλητα και συγκεκριμένα θα υποδέχεται οργανικά απόβλητα, που έχουν ενεργειακή αξία και μετά από επεξεργασία θα παράγει ενεργειακό καύσιμο που θα αξιοποιείται από εργοστάσια τσιμέντου. Επίσης εξετάζεται η δημιουργία εναλλακτικών πρώτων υλών από ανόργανα απόβλητα που επίσης θα τυγχάνουν ειδικής επεξεργασίας.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών για το 2020 έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ ενώ για το 2021 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.