H συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη του Κανονισμού Ταξινόμησης (CDA), πουεγκρίθηκεμε αμφιλεγόμενο τρόπο τον Ιούλιο του 2022, κατατάσσει ορισμένες χρήσεις του ορυκτού αερίου ως περιβαλλοντικά «βιώσιμες».
Οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι αυτές οι χρήσεις του ορυκτού αερίου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «βιώσιμες», λόγω του αρνητικού αντικτύπου που έχουν στο περιβάλλον. Το ορυκτό αέριο είναι ενεργειακή πηγή υψηλών εκπομπών, καθώς όταν καίγεται, η επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή είναι80 φορές πιο ισχυρή από το CO2 σε βάθος 20ετίας.
Η κατάταξή του ως «βιώσιμο» επιδεινώνει την εξάρτηση της ΕΕ από το ορυκτό αέριο, καθώς το προβάλλει σαν «πράσινο’ ένα καύσιμο που κάθε άλλο παρά φιλικό προς το περιβάλλον είναι. Επιπλέον, το γεγονός ότι το αέριο είναι εισαγόμενο καύσιμο εκθέτειτην ΕΕ σε περισσότερη αστάθεια, εξάρτηση από χώρες παραγωγής αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις προμήθειας - με πιθανώς περαιτέρω καταστροφική επίδραση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
Στη δικαστική προσφυγή, οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη (CDA), έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της ΕΕ, όπως ο ίδιος ο Κανονισμός Ταξινόμησης και ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος, ενώ παράλληλα αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της ΕΕ στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού.
Ο Κανονισμός Ταξινόμησης επιβάλλει η κατηγοριοποίηση των τεχνολογιών να βασίζεται στην επιστήμη. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπήαγνόησε τελείως τη γνώμη των επιστημονικών της συμβούλων όταν κατέταξε αυτές τις χρήσεις του αερίου ως «βιώσιμες». Επιπλέον, η Επιτροπή αγνόησε την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου να αξιολογεί και να λαμβάνει υπόψη την κλιματική επίδραση της CDA.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που δεν λαμβάνεται ακόμα επαρκώς υπόψη είναι ότι η CDA είναι αντιφατική με πολλές πολιτικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το αέριο. Το 2019, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απέκλεισε από τη δανειοδοτική πολιτική της για την ενέργεια (Energy Lending Policy) τη χρηματοδότηση του ορυκτού αερίου, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι «το αέριο έχει τελειώσει», ενώ η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων έχει ήδη καθιερώσει μία κοινή πρακτική να αποκλείει το φυσικό αέριο.
«Η πράσινη ετικέτα του ορυκτού αερίου ως «βιώσιμου» είναι τόσο παράλογη όσο και παράνομη. Αντιβαίνει τις επιστημονικές συμβουλές της ίδιας της ΕΕ και υπονομεύει την αξιοπιστία της κλιματικής δράσης της ΕΕ. Το φυσικό αέριο δεν είναι καθαρό, δεν είναι φθηνό και δεν είναι μία ασφαλής πηγή ενέργειας».
Ο Κανονισμός Ταξινόμησης αποσκοπεί στην υποστήριξη της ΕΕ για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Αντ' αυτού όμως, η απονομή πράσινης ετικέτας στο ορυκτό αέριο, θα κατευθύνει επενδύσεις προς αυτήν την επιβλαβή πηγή ενέργειας, μακριά από τις πραγματικά βιώσιμες πηγές ενέργειας. Πηγαίνουμε την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας ότι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία στο Κανονισμό Ταξινόμησης και θα αποφευχθεί αυτός ο τεράστιος κίνδυνος για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια των ανθρώπων, δήλωσε εκπρόσωπος της ClientEarth, Transport & Environment (T&E), BUND (Φίλοι της Γης Γερμανίας) και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πολιτικής του WWF.
Η ακρόαση στο Γενικό Δικαστήριο ενδέχεται να διεξαχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η απόφαση να ανακοινωθεί το 2025. Το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα είναι μια απόφαση που θα αναγκάζει την Επιτροπή να επανεξετάσει τη συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη.