«Στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής ως ευρωπαίοι ζούμε την τακτική και την πολιτική του Επιμηθέα. Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής δείχνει ήδη σκληρά τι σημαίνει για τον άνθρωπο, τις ανισότητες, τις φτωχές χώρες, τις δημοκρατίες και τα δικαιώματα. Αυτή η καταστροφή είναι δημιούργημά μας» υπογράμμισε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ευρώπη. «Η Ευρώπη είναι πίσω στον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και σε αυτό τον τομέα» σημείωσε, ενώ τόνισε πως ήδη οι ελλείψεις μίας κοινής στρατηγικής είχαν γίνει ήδη εμφανείς από τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών τους.
«Είμαστε οι ίδιοι ένοχοι, ξέρουμε τις ευθύνες μας» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και έκανε μία εκτενή αναφορά στις προσεγγίσεις στο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος από την αρχαιότητα και τις διαπιστώσεις του Αριστοτέλη έως και σήμερα και υπογράμμισε το κόστος της μη έγκυρης λήψης μέτρων. Όπως είπε, μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας έχει ήδη υπολογίσει πως εάν ως το τέλος του αιώνα δεν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, το κόστος από την κλιματική αλλαγή θα είναι διπλάσιο από το χρέος της Ελλάδας σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη της συμμετοχής των χωρών της Δύσης στις συμφωνίες για το κλίμα προκειμένου να μπει «φρένο» στην κλιματική αλλαγή και στις ανισότητες που προκύπτουν από αυτή. «Ο άνθρωπος ζει σε κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας, διεύρυνσης των ανισοτήτων. Ο πολίτης που φοβάται δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία, θα δεχτεί ό,τι έρχεται» υπογράμμισε.
Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης σημείωσε πως η υιοθέτηση των προταγμάτων του ESG αποτέλεσαν μέρος της εταιρικής κουλτούρας του Ιδρύματος από το σημείο μηδέν. «Το ESG είναι σαν την Αθανασία του Γκάτσου και του Χατζηδάκη που πολλοί την θέλησαν λίγοι την ακούμπησαν» ανέφερε ο κ. Ευγενίδης και στάθηκε στο ζήτημα της ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος της βιώσιμης ανάπτυξης κάνοντας ειδικά αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος της ναυτιλίας ενώ υπογράμμισε ότι πριν ληφθούν κεντρικές αποφάσεις για τις σχετικές στρατηγικές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σχετικές αποτελεσμάτων.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Γκόλιας ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την αναστροφή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και σημείωσε πως η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να εξασφαλίζει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις ανάγκες των επόμενων γενιών. Παράλληλα, όπως είπε, το στοίχημα για τις εταιρείες είναι να πραγματοποιήσουν την αξία που έχουν θέσει ως στόχο στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης ενσωματώνοντας τους κανόνες ESG που αποτελούν σημαντική παράμετρο για τους επενδυτές προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις.
«Πλέον είναι μονόδρομος η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον με όρους περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης. Θέλουμε, για να το πω πιο απλά, εταιρείες και φορείς περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους και με ορθή εσωτερική διακυβέρνηση» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου. Όπως είπε, η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα «καίριο ζήτημα που μας απασχολεί και πρέπει να μας απασχολεί γιατί οι ενέργειές μας σήμερα αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Σήμερα, έχει έρθει πια η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Η Ευρώπη πρωταγωνιστεί στη πράσινη μετάβαση στην κυκλική και πράσινη οικονομία προκειμένου να καταστεί μία κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και προκειμένου η οικονομική ανάπτυξη να επιτυγχάνεται με κατανάλωση πόρων εντός του βιώσιμου ορίου. Όπως είπε, αυτό αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση καθώς ενέχει κόστος σε καινοτομία, έρευνα και επενδύσεις. Η κ. Λαζαράκου στάθηκε στις δυνατότητες επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και στους κανονισμούς και οδηγίες που διαφοροποιούν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σήμερα. Τέλος, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην πολιτική τους που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδική έμφαση, ωστόσο, έδωσε στην ουσιαστική συμμόρφωση και σωστή εφαρμογή του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του «green washing».
Στις έννοιες της κλιματικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του πλαισίου της κλιματικής αλλαγής στάθηκε κατά την ομιλία του ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Νομικής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά σε σημαντικές αποφάσεις δικαστηρίων σε όλη την Ευρώπη που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο η νομική επιστήμη αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή αλλά και την προστασία και διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και των επόμενων γενεών. Μιλώντας για το εγχώριο νομικό πλαίσιο που αφορά στην υιοθέτηση των κριτηρίων ESG τόνισε πως εκείνο είναι εξαιρετικά περίπλοκο, ακατανόητο και γραφειοκρατικό ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν κυρώσεις σε εκείνους που δεν συμμορφώνονται.