Επιπλέον, τρεις προεγκατεστημένες επίγειες πυροσβεστικές ομάδες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και του σχεδίου ετοιμότητας για την περίοδο των πυρκαγιών.
Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Βιώνουμε ένα κύμα καύσωνα σε όλη τη Νότια Ευρώπη που έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η άμεση αντίδραση της ΕΕ είναι απαραίτητη σε αυτή την κατάσταση και ευχαριστώ αυτές τις πέντε χώρες για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην πρόληψη και να ενισχυθεί η ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.»
Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ το πρωί της Τρίτης, γεγονός που οδήγησε στην άμεση αποστολή δύο Canadair από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία από τον στόλο της ΕΕ, τα οποία θα αρχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης σήμερα.
Στη συνέχεια, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία προσέφεραν η καθεμιά μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, που αυτή τη στιγμή είναι καθ’ οδόν προς την Ελλάδα. Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει εκτίμηση ζημιών σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας Αττικής. Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια, εάν χρειαστεί.