Στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στερεάς Ελλάδας, και θέμα «Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε Τοπικό Επίπεδο»
Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η τελευταία, με τους εκπροσώπους της Αττικής στον Πολυχώρο Atraktos.
Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας στις πόλεις και τις δυνατότητες εφαρμογής της σε τοπικό επίπεδο (Local Green Deals).
Μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050. Κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να διασφαλιστεί ότι οι 80.000 πόλεις της ΕΕ θα αναπτύξουν σχέδια για την υλοποίησή του σε τοπικό επίπεδο μέσω του Local Green Deal ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Σημεία της τοποθέτησης του Πέτρου Κόκκαλη:
«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού, αποτελεί τον δρόμο προς έναν ασφαλή και δίκαιο κόσμο, μέσα από ένα πολύ μεγάλο φάσμα ριζοσπαστικών δράσεων. (εικ.1), συνοδευόμενη παράλληλα από χρηματοδότησή ύψους €1 τρισεκατομμυρίου ευρώ (επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας) μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτή η επένδυση στην ανθεκτικότητα ωχριά μπροστά στο κόστος αδράνειας.
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, António Guterres, «Η μάχη για την κλιματική αλλαγή θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις», αφού είναι εκείνες που καλούνται να υλοποιήσουν τις πράσινες πολιτικές και στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής για την ενέργεια, τις μεταφορές, τα κτίρια, ακόμη και τη βιομηχανία και τη γεωργία. Στην ΕΕ σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της (325.000.000 κάτοικοι), ζουν σε αστικές περιοχές, με σχεδόν το 40% να κατοικεί αποκλειστικά σε πόλεις, ένα ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 80% έως το 2050.
Η δράση για την κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσο και ριζικό μετασχηματισμό. Τα περιθώρια για την επίτευξη της αναγκαίας πράσινης μετάβασης, στενεύουν και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η ανοδική πορεία των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να σταματήσει έως το 2025 ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ τη δεκαετία 2020-2030 οι εκπομπές πρέπει να μειώνονται κάθε έτος κατά 7,6%, λίγο περισσότερο δηλαδή από όσο μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του λοκντάουν της πανδημίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, 80.000 πόλεις της ΕΕ καλούνται να αναπτύξουν σχέδια για την υλοποίησή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο, για την επιτάχυνση της μετάβασης σε όλους τους τομείς και τη δημιουργία μιας σταθερής πορείας προς μία ασφαλή κοινωνία με βιώσιμη ανάπτυξη, δίχως αποκλεισμούς.
Η λύση βρίσκεται στην Νέα Αστική Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με την εφαρμογή της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), αλλά και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο (Local Green Deals).
η Αστική Πράσινη Συμφωνία θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για τις πόλεις, στο πλαίσιο της στροφής που επιχειρεί συνολικά η ΕΕ για να κάνει την Ευρώπη την πρώτη πράσινη, ασφαλή και ευημερούσα ήπειρο.
Με απλά λόγια η Ευρωπαίκη Πολιτική Συνοχής, δίνει έμφαση σε πέντε πολιτικές προτεραιότητες για μία Ευρώπη:
Έξυπνη, μέσα από την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, και τη στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
Πράσινη, δίχως ορυκτά καύσιμα, με επένδυση στην ενεργειακή δημοκρατία, τις ΑΠΕ και τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
Συνδεδεμένη, με στρατηγικές μεταφορές και ψηφιακά δίκτυα,
Κοινωνική, με αποτελέσματα στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, με πολιτικές για την εργασία, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την συμπερίληψη και την ίση πρόσβαση στην Υγεία.
Και τελικά, μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, στηρίζοντας τοπικές αναπτυξιακές στρατηγικές και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα σχεδόν 21 δισεκατομμύρια ευρώ (26,20 δις μαζί με την εθνική συμμετοχή) από την Πολιτική Συνοχής (ΕΣΠΑ), τα οποία κατανέμονται σε 13 Περιφερειακά Προγράμματα, 8 Τομεακά καθώς και στο πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας.
Οι Δήμοι έχουν επίσης πρόσβαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που βασίζονται στην προσέγγιση LEADER και χρηματοδοτούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την υλοποίηση δημόσιων υποδομών, πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση καθώς επίσης και πολιτικών "Έξυπνων Χωριών". Δυστυχώς, σε απόλυτη αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Κυβερνηση ΝΔ έχει αποκλείσει την τοπική αυτοδιοίκηση από χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
Είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον το 8% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κάθε Εθνικού προγράμματος προορίζεται για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μέσα από απευθείας διαχείριση από τους ΟΤΑ Α βαθμού. Οι πόροι για την Ελλάδα ανέρχονται σε 1,19 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ενισχύεται περαιτέρω και με το νέο πρόγραμμα δικτύωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τις αστικές αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία (European Urban Initiative) και τα Αστικα Δίκτυα (URBACT, Interreg κλπ).»