Μπορεί η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα να συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές ρεύματος, πλην όμως οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS) κινούνται στην περιοχή των 80 ευρώ ανά τόνο, κάτι που δημιουργεί αντίρροπη πίεση.
Αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στην ενεργοβόρο βιομηχανία όλης της Ευρώπης αλλά και στις χώρες οι οποίες έχουν ακόμα υψηλό ποσοστό ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό τους μείγμα. Σε αυτές δεν συγκαταλέγεται πλέον η Ελλάδα: Σήμερα η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται στο 6,17% και αυτή του φυσικού αερίου στο 19,35%.
Ωστόσο, όσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις οικονομίες παγκοσμίως τόσο τα δικαιώματα ρύπων θα παραμένουν υψηλά, επηρεάζοντας και το κόστος της ενέργειας και των προϊόντων.
Ήδη έχει επισημανθεί πως η κλιματική αλλαγή εμποδίζει ακόμη και το έργο των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν στην εκπλήρωση της κύριας εντολής τους για τη σταθερότητα των τιμών.
Τα θερμότερα καλοκαίρια μπορούν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό
Τα θερμότερα από το συνηθισμένο καλοκαίρια μπορούν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό που έχει μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα των τιμών. Συνήθως, υπάρχει άμεσος ανοδικός αντίκτυπος μέσω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων. Για παράδειγμα, έρευνα της ΕΚΤ εκτιμά ότι η ακραία καλοκαιρινή ζέστη το 2022 αύξησε τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρώπη κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η επίδραση μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονη: υπολογίζεται ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα καλοκαίρι του 2060 με ακραίες θερμοκρασίες, σε σχέση με ένα υποθετικό σενάριο χωρίς καμία αλλαγή του κλίματος.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μπορεί επίσης να επηρεαστεί, πιθανώς επειδή οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων αυξάνουν τις τιμές στα εστιατόρια και τα καφέ και επειδή οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό επηρεάζονται περισσότερο από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τον πληθωρισμό πιο ασταθή επειδή επηρεάζει διαφορετικά τον πληθωρισμό σε διάφορες συνιστώσες, χώρες και εποχές. Για παράδειγμα, ενώ τα θερμότερα καλοκαίρια αυξάνουν τον πληθωρισμό, ένας ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό καθώς υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση για θέρμανση.
Αυτή η αστάθεια αποτελεί πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον διαχωρισμό των προσωρινών από τις πιο μόνιμες κρίσεις. Επιπλέον, ο άνισος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής καθιστά πιο δύσκολη την άσκηση νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, καθώς μπορεί να αυξήσει τις διαφορές πληθωρισμού μεταξύ των κρατών μελών.