Αυτές τις μέρες, με αφορμή την αγροτική κρίση, συμβαίνει μια τραγική και εξαιρετικά επικίνδυνη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει τον ευρωπαϊκό κανονισμό Sustainable Use Regulation (SUR) που προβλέπει μείωση 50% στη χρήση φυτοφαρμάκων ως το 2030, ενώ σήμερα συζητιέται ως “λύση” σχέδιο νόμου της Κομισιόν υπέρ των νέων μεταλλαγμένων.
Αυτές οι πολιτικές αποφάσειςδεν λύνουν κανένα πρόβλημα στον αγροτικό τομέα, αντίθετα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην υγεία, το εισόδημα και τη δραστηριότητα των παραγωγών.
Η χαλάρωση των κανονισμών για τα φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα υπονομεύει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οδηγεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση τους αγρότες καιωφελεί μόνο τη βιομηχανία αγροχημικώνπου κατασκευάζει και εμπορεύεται τα χημικά φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα (παλιά και νέα).
Η γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, όπως αποκαλύφθηκε με άγριο τρόπο στις πρόσφατες καταστροφές από πυρκαγιές στον Έβρο και την Εύβοια και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Τα πρώτα θύματα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας και της επιδεινούμενης κρίσης είναι οι αγρότες, που πλήττονται πρώτοι απ’ όλους. Πληρώνουν με την υγεία και τη μείωση του εισοδήματός τους τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων. Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές εξαφανίζονται από τα τοπία μας, μειώνοντας κι άλλο τις γεωργικές αποδόσεις. Οι εταιρείες ύδρευσης συνεχίζουν να πληρώνουν εκατομμύρια σε καθημερινή βάση για να καθαρίσουν τα νερά μας, ενώ οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές εκτίθενται συνεχώς σε τοξικά φυτοφάρμακα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ρίξει στα σκουπίδια προηγούμενη (δειλή) απόφαση για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Το περιβάλλον, η υγεία, η οικονομία θρηνούν. Αλλά μια χούφτα πολυεθνικές των φυτοφαρμάκων (που πλασάρονται πλέον ως φυτοπροστατευτικά και όχι ως βιοκτόνα!) το γλεντάει, πανηγυρίζει, γιορτάζει και περιμένει να γεμίσουν κι άλλο οι κουμπαράδες της.
Ναι, η αγροχημική βιομηχανία θα διατηρήσει τα κέρδη και οι μεγάλοι παραγωγοί κυρίως δημητριακών και ζωοτροφών θα συνεχίσουν να επεκτείνουν μονοκαλλιέργειες φθηνών αγροτικών προϊόντων με ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων, αφού οι αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον δεν υπολογίζονται στην τιμή των τροφίμων.
Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη (άρα και η Ελλάδα) είναι να επενδύσει, πολιτικά και οικονομικά, στη μετάβαση προςένα σύστημα τροφίμων και γεωργίας που λειτουργεί με τη φύση και όχι εναντίον της, όπου όλοι οι αγρότες έχουν ένα δίκαιο εισόδημα από την εργασία τους και δεν καλούνται να εκβιομηχανοποιηθούν, να ρυπαίνουν και να καταστρέφουν το περιβάλλον για να επιβιώσουν.
Με χιλιάδες στρέμματα στον Θεσσαλικό κάμπο ακόμα καλυμμένα με νερά από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, χρειαζόμαστε να χτίσουμε μια αγροτική παραγωγή κλιματικά ανθεκτική και προσοδοφόρα για τους παραγωγούς, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία όλων (παραγωγών και καταναλωτών). Για την ώρα, τα κάνουμε ΟΛΑ λάθος.