Για τον τραπεζικό τομέα η ESG ατζέντα είναι πολύ σημαντική σύμφωνα με τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς, κ. Θεόδωρος Τζούρος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας.
Αλλωστε, τέτοια ζητήματα μπαίνουν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα την προστασία των τραπεζικών ισολογισμών από τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Και έτσι και οι τράπεζες καλούνται να ενσωματώνουν τα κριτήρια ΕSG στη διαδικασία της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών τους, με προτεραιότητα το περιβάλλον.
Σταδιακά η εφαρμογή πρακτικών στο πλαίσιο του ESG όπως η ενεργειακή απόδοση, η ισότητα των φύλων ή θέματα που αφορούν στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου θα είναι σημαντικά και θα κρίνουν τις χρηματοδοτήσεις ακόμη και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Τα περιθώρια που έχουν ESG loans σε σχέση με τα άλλα έχουν μικρύνει λόγω και της ανόδου των επιτοκίων. Το θέμα πλέον δεν είναι κυρίως για το επιτόκιο αλλά για το πώς θα τρέξουν οι νέες χρηματοδοτήσεις. Σε ένα χρόνο θα είναι πολύ δύσκολο για μια τράπεζα να δώσει δάνεια αν δεν πληρούνται ESG κριτήρια, σύμφωνα με τον κ. Τζούρο.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών δημιουργεί βάση δεδομένων με τις επιδόσεις ESG για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων- μελών της .
Στόχος της πρωτοβουλίας, που γίνεται σε συνεργασία με την Τειρεσίας, είναι να μπει σε μετρήσιμη βάση η διαδικασία ενσωμάτωσης κριτηρίων ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) από τις επιχειρήσεις, που είναι πελάτες των τραπεζών, κάτι που θα ξεκλειδώσε και τις μελλοντικές πράσινες χρηματοδοτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνεργασία με τα μέλη της έχει αποστείλει κοινά διατραπεζικά ερωτηματολόγια ΕSG σε 600 επιχειρήσεις. Ζητείται, δε, να απαντηθούν 20 ερωτήσεις που αφορούν το αποτύπωμα της κάθε επιχείρησης στο περιβάλλον (κατανάλωση ενέργεια, εκπομπές αερίων κ.ά) βάσει και όσων προβλέπει ο περιβαλλοντικός νόμος αλλά και να τεκμηριώσουν τις απαντήσεις τους.
Στη επόμενη φάση – εντός του 2024 – θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός αξιολόγησης των δεδομένων ώστε τα ΕSG κριτήρια να αξιοποιηθούν με δείκτες στις διαδικασίες πράσινων χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα είναι δυναμική με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που μετέχουν στην όλη προσπάθεια να επικαιροποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα μια εταιρεία έχει υψηλές επιδόσεις ESG θα επαναξιολογείται αν προσφύγει σε χρηματοδότηση μετά για παράδειγμα τρία ή τέσσερα χρόνια. Το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό την ώρα που η ρότα των χρηματοδοτήσεων γίνεται όλο και πιο πράσινη, ενώ απαιτείται από τις επιχειρήσεις να έχουν σταθερή πορεία αειφορίας, ώστε να απαιτήσουν σχετικές δανειοδοτήσεις κτλ.
Να σημειωθεί ότι τα κοινά διατραπεζικά ESG ερωτηματολόγια που υιοθετούν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, οδηγίες και βέλτιστες πρακτικές, έχουν αναπτυχθεί στη διατραπεζική πλατφόρμα “ESGr”, έχουν, ενδεικτικά τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
-Τυποποίηση και περιορισμός του όγκου πληροφοριών που ζητείται από τις επιχειρήσεις.
-Αυτοματοποιημένη λύση που επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και εξασφαλίζει την ορθή συμπλήρωση και ασφαλή τήρηση των δεδομένων.
-Ενιαίο ερωτηματολόγιο για επιχειρήσεις ίδιου μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας.
-Εναρμόνιση των ζητούμενων δεδομένων με τα οριζόμενα, μεταξύ άλλων, στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSDR).