Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Δικτύου Natura 2000 με ένα… Bioblitz!

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Δικτύου Natura 2000 με ένα… Bioblitz!
Δευτέρα, 20/05/2024 - 12:08

Στις 21 Μαΐου γιορτάζεται, κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Δικτύου Natura 2000. Δημιουργήθηκε την ημέρα αυτή, πριν 32 χρόνια -με μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- και αποτελεί, σήμερα, το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού του Δικτύου Natura 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις καταγραφής της βιοποικιλότητας, οι οποίες ονομάζονται Bioblitz, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες – παρατηρητές βγαίνουν στη φύση και καταγράφουν όσο το δυνατόν περισσότερα είδη σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε μία τέτοια δράση, οι συμμετέχοντες γίνονται πολίτες – επιστήμονες, ανακαλύπτουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και συμβάλλουν, με τις καταγραφές τους, στη διεύρυνση της γνώσης για τα είδη που φιλοξενεί.

Στο φετινό Natura 2000 BioBlitz συμμετέχουν 14 χώρες της Ευρώπης. Νικήτρια θα αναδειχθεί η χώρα που θα καταφέρει να καταγράψει τα περισσότερα είδη μέσω της εφαρμογής.

Bioblitz στον Υμηττό

Στη χώρα μας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις εορτασμού για το Δίκτυο Natura 2000, διοργανώνει Bioblitz στην περιοχή του Υμηττού, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου, από τις 9:30 το πρωί ως τις 12:30 μετά το μεσημέρι, με τρεις ομάδες συμμετεχόντων ανά μία ώρα.

Το «ραντεβού» για όλους όσοι ενδιαφέρονται δίνεται στη Μονή Καισαριανής, όπου τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ θα υποδέχονται τους συμμετέχοντες, θα τους ενημερώνουν σχετικά με την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού και θα τους συνοδεύουν στην εξερεύνησή τους.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή Obsidentify, μέσω της οποίας θα «ανεβάζουν» τις παρατηρήσεις τους στη βάση δεδομένων Observation.org.

Οποιαδήποτε καταγραφή είδους γίνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία στην περιοχή αυτή θα «μετρήσει», αυτόματα, στις καταγραφές του Natura 2000 Bioblitz.

Στην προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού έχουν έως σήμερα καταγραφεί περισσότερα από 600 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων και πλήθος ενδημικών ειδών -κυρίως της Νότιας Ελλάδας ή της Αττικής, όπως η Κενταύρεια του Υμηττού. Επίσης, η περιοχή ξεχωρίζει για τις ορχιδέες της, καθώς απαντώνται 44 διαφορετικά είδη. Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ορχεοειδών στην Ευρώπη, σε σχέση με την έκταση της περιοχής. Τέλος, ο Υμηττός έχει σημαντικό αριθμό ειδών πανίδας, ιδιαίτερα πτηνών και ερπετών.