Μέτρια επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα

Μέτρια επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα
Τρίτη, 21/05/2024 - 08:56

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024 φυσικό φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες για την εποχή, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τη μεταφορά αυτή.

Η συμμετοχή σωματιδίων φυσικής προέλευσης στις διαμορφούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) είναι ιδιαίτερα σημαντική τις ημέρες που επικρατεί το φαινόμενο και το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεντρώσεων που καταγράφονται δεν οφείλεται σε εκπομπές σωματιδίων από ανθρωπογενείς πηγές ρύπανσης.

Την περασμένη Παρασκευή οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκεντρώσεων ΑΣ10 που καταγράφηκαν στους σταθμούς του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, που λειτουργεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν μικρότερες της οριακής τιμής, ενώ το Σαββατοκύριακο (18-19/5), κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3), δηλαδή κάτω από το όριο λήψης μέτρων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (17/5) η μέγιστη μέση ημερήσια τιμή που καταγράφηκε στους σταθμούς του δικτύου ήταν 47μg/m3, το Σάββατο (18/5) 52μg/m3 και την Κυριακή (19/5/) 72μg/m3. Για σήμερα Δευτέρα (20/5) από τις μετρούμενες συγκεντρώσεις που έχουν καταγραφεί εκτιμάται ότι οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκέντρωσης ΑΣ10 θα κυμανθούν, επίσης, σε μέτρια επίπεδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το φαινόμενο θα συνεχισθεί. Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις ωριαίες τιμές συγκεντρώσεων για κάθε σταθμό παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο http://84.205.254.113/airqualmap/leafletmap.html του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ανανεώνεται ανά ώρα.

Τέλος, σημειώνεται πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και ενημερώνει ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του οι προβλεπόμενες συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού.