Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και ενεργειών, χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματος ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν πραγματικότητα. Ειδικότερα, σχετικά με τη δέσμευση για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο επισημαίνουν την ανάγκη να συνοδευθεί από κατάλληλα μέτρα διατήρησης βάσει των οικολογικών αναγκών των περιοχών, και να βασίζεται σε διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της οικολογικά σημαντικής περιοχής της Ελληνικής Τάφρου, η χώρα μας οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την απαγόρευση όλων των επιβαρυντικών δραστηριοτήτων, όπως η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών και η χρήση σόναρ στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Επίσης, απαραίτητη είναι η λήψη μέτρων ρύθμισης της ναυσιπλοΐας για την αποφυγή συγκρούσεων πλοίων με θαλάσσια θηλαστικά. Χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία σημαντικών και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, τα νέα θαλάσσια πάρκα θα παραμείνουν μόνο στα χαρτιά.
Ακόμα, οι οργανώσεις ζητούν την ανάληψη στοχευμένων ενεργειών, προκειμένου η δέσμευση για την απαγόρευση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων εντός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών να υλοποιηθεί βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού δίκαιης μετάβασης για τον αλιευτικό κλάδο με τη συμμετοχή των αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατοπιστεί η αλιευτική προσπάθεια με συρόμενα εργαλεία σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.
Τέλος, στην επιστολή προτάσσεται και η ανάγκη άμεσης υλοποίησης των υφιστάμενων υποχρεώσεων της Ελλάδας σχετικά με τη θέσπιση μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και για τη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει δεσμευθεί προσωπικά από τον Σεπτέμβριο 2021 στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) στη Μασσαλία για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαδικασίας για τη θέσπιση των προστατευτικών μέτρων για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Ωστόσο η δέσμευση αυτή παραμένει ανεκπλήρωτη. Η μη συμμόρφωση με αυτές τις κρίσιμες ενωσιακές υποχρεώσεις θέτει σε κίνδυνο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και εκθέτει τη χώρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ενδεχόμενες νέες καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ, ενώ καθιστά καθόλα έωλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς.
Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους να συμβάλουν εποικοδομητικά και ουσιαστικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και συνεπώς η ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας μας.
Δείτε την επιστολή των οργανώσεων εδώ.
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις:
1. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
2. Greenpeace
3. iSea
4. MEDASSET
5. Blue Marine Foundation
6. Cyclades Preservation Fund (CPF)
7. Πέλαγος, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών
8. Thalassa Foundation
9. WWF Ελλάς