To Finish και η Πρωτοβουλία «To Νερό Είναι στα Χέρια μας» Ταξίδεψαν στην Τήλο

To Finish και η Πρωτοβουλία «To Νερό Είναι στα Χέρια μας» Ταξίδεψαν στην Τήλο
Δευτέρα, 01/07/2024 - 15:45

Οι κάτοικοι της Τήλου υποδέχτηκαν την πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» και δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος

Η παγκόσμια πρωτοβουλία του Finish, «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» μετράει, και επίσημα, πέντε χρόνια δράσης και υλοποίησης στην Ελλάδα. Από το 2020 μέχρι και σήμερα το Finish, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν τους κατοίκους πέντε ακριτικών νησιών με στόχο την εξοικονόμηση νερού. Μετά την επιτυχημένη παρουσία της δράσης στον Άγιο Ευστράτιο, στις Οινούσσες, στα Ψαρά, και στους Λειψούς, σειρά φέτος είχε η «πράσινη» Τήλος, με στόχο την εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους.

Η ομάδα της πρωτοβουλίας, μαζί με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Τήλου, προσέφερε στα σπίτια και τουριστικά καταλύματα του νησιού ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας. Ένα πρακτικό και ουσιαστικό σύνολο εργαλείων προς όλους, που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στο νησί, οι εκπρόσωποι του Finish και του GWP-Med μαζί με υποστηρικτές της δράσης, οργάνωσαν μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν ενεργά. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, μοιράστηκαν με τους κατοίκους περαιτέρω πληροφορίες για την ενέργεια, στοιχεία και δεδομένα για το νερό στην Ελλάδα, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές και πρακτικούς τρόπους για την ορθή χρήση του.

Για ακόμη μια χρονιά, ο διάσημος Street Artist Yiakou και μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του νησιού συν-δημιούργησαν ένα μοναδικό εικαστικό έργο τέχνης στην κεντρική πλατεία του Μεγάλου Χωριού της Τήλου. Ένα έργο που θα μείνει ως παρακαταθήκη στο νησί για να υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της εξοικονόμησης νερού.

Το «πράσινο» νησί των Δωδεκανήσων παράγει ήδη από το 2019 το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, μέσω του πρότυπου υβριδικού προγράμματος «TILOS PROJECT», χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο, μια ανεμογεννήτρια και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Ενώ τα τελευταία χρόνια διεκδικεί και τον τίτλο του «νησιού μηδενικών αποβλήτων», εφαρμόζοντας πλήρη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή με στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Επόμενο βήμα στην αξιοποίηση βιώσιμων πόρων του νησιού, η σωστή διαχείριση του νερού.

Η Δήμαρχος της Τήλου, κα. Μαρία Καμμά, δήλωσε:

«Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Με την πρωτοβουλία «Το Νερό είναι στα χέρια μας», προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα βιώσιμης διαχείρισης του νερού, που θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε κάθε μορφή ζωής. Ευχαριστούμε ολόψυχα το Finish και το GWP-Med καθώς και το καθένα ξεχωριστά από τα μέλη που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη δράση αυτή και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες δράσεις στο μέλλον. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την υιοθέτηση νέων καθημερινών συνηθειών εξοικονόμησης νερού, ώστε να πετύχουμε στον στόχο που έχουμε θέσει».

Από την πλευρά του Finish o κ. Βαγγέλης Παγώνης, Country Manager της Reckitt Greece, δήλωσε:

«Μια δράση σαν και αυτή δείχνει ότι μάρκες με μακρόχρονη ιστορία και καινοτομία, όπως το Finish, που διευκολύνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας. Συνεχίζοντας για 5η χρονιά, επισκεφτήκαμε φέτος το όμορφο νησί της Τήλου και ενθουσιαστήκαμε από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και το πώς αγκάλιασαν τη δράση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτός ο στόχος εξοικονόμησης νερού θα επιτευχθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Νίκος Σκόνδρας, Υπεύθυνος Προγράμματος, Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), αναφέρει: «Η ενεργή συμμετοχή της Τήλου προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των υδατικών πόρων στα μικρά νησιά του Αιγαίου, μετά τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά και τους Λειψούς. Παρέχοντας πρακτικά εργαλεία εξοικονόμησης νερού σε κάθε νοικοκυριό και τουριστικό κατάλυμα του νησιού, ενισχύουμε τις προσπάθειες της Τήλου για την προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων».

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούν να φέρουν την αλλαγή για το πολυτιμότερο αγαθό, το Νερό. Αλλάζουμε συνήθειες και εξοικονομούμε νερό! Εγκαθιστούμε νέα ακροφύσια στις βρύσες, επιλέγουμε σύγχρονες κεφαλές ντους και τοποθετούμε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων χωρίς να τα ξεβγάλουμε με νερό, εξοικονομώντας έως και 40L νερό σε κάθε πλύση πιάτων*.

Μαζί με τους κατοίκους των νησιών και όλοι εμείς, γινόμαστε μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού. Το νερό είναι στα χέρια μας!