TREC: Έρχεται στην Ελλάδα για την μελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές

TREC: Έρχεται στην Ελλάδα για την μελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές
Πέμπτη, 04/07/2024 - 12:01

Μετά τη δειγματοληψία της ευρωπαϊκής ακτογραμμής που πραγματοποιήθηκε πέρυσι κατά μήκος του Ατλαντικού, της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, η αποστολή «Διασχίζοντας Ευρωπαϊκές Ακτογραμμές» (Traversing European Coastlines - TREC) εξερευνά τις ακτές της Μεσογείου το 2024 και φτάνει στον τελικό προορισμό της, την Ελλάδα, τον Ιούλιο.

Το TREC είναι το πρώτο έργο σε ολόκληρη την ήπειρο που μελετά τα παράκτια οικοσυστήματα και την ανταπόκρισή τους στο περιβάλλον. Οι θάλασσες και οι ακτές μας φιλοξενούν μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλομορφία και διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων. Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς παρεμβολές οδηγούν σε επιταχυνόμενη απώλεια της γενετικής ποικιλότητας των ειδών και στην καταστροφή των λειτουργικών οικοσυστημάτων. Με τη δειγματοληψία που πραγματοποίησε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ακτή, η αποστολή TREC θα προσφέρει μια πλουσιότερη και βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα οικοσυστήματα ανταποκρίνονται στις φυσικές και ανθρωπογενείς προκλήσεις.

Η αποστολή TREC διευθύνεται από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), σε συνεργασία με το Tara Ocean Foundation, την κοινοπραξία Tara OceanS και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων (EMBRC). Συγκεντρώνει περισσότερες από 150 ερευνητικές ομάδες από περισσότερα από 70 ιδρύματα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει επίσης τοπικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της διαδρομής δειγματοληψίας, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Η αποστολή συνδυάζει επιστημονικές δραστηριότητες σε ξηρά και θάλασσα σε πρωτοφανή κλίμακα. Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες που ταξιδεύουν με τα κινητά εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) και με το ωκεανογραφικό σκάφος «Tara» θα συλλέξουν δείγματα νερού, εδάφους, ιζημάτων και αερολυμάτων στην παραλία Μυλοκόπι/Λουτράκι, τη Μαρίνα Θορικού, τη Ραφήνα, την Αθήνα και την περιοχή γύρω από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής προσφέρονται επίσης μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες για τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό.

Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό

Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

13 και 14 Ιουλίου, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. - απαιτείται κράτηση

Επίσκεψη στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara - Το Ίδρυμα Tara Ocean Foundation σας καλωσορίζει για μια επίσκεψη επιστημονικής εξερεύνησης στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara! Ανακαλύψτε την ιστορία αυτού του μοναδικού σκάφους και τη ζωή σε ένα πλωτό εργαστήριο. Μάθετε περισσότερα για τις αποστολές του και την επιστήμη εν πλω!

Μαρίνα Καλλιθέας

https://my.weezevent.com/tara-in-athens

13 και 14 Ιουλίου, από τις 5μ.μ. έως τις 7 μ.μ. - είσοδος ελεύθερη

PlanktoQuest - Το πλαγκτόν όπως δεν το έχετε ξαναδεί: βουτήξτε σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που θα σας επιτρέψει να «αγγίξετε» το αόρατο!

Ίδρυμα Ευγενίδου

Η αόρατη ζωή του ωκεανού - Υπάρχει κάτι περισσότερο από νερό στη θάλασσα; Ελάτε να ρίξετε μια ματιά στη μικροσκοπική ζωή των ακτών της Αθήνας και να μάθετε τη σημασία αυτών των οργανισμών που δεν έχετε ξαναδεί!

Ίδρυμα Ευγενίδου

Πλαστικό στη θάλασσα, λύσεις στη στεριά - Πόσο πλαστικό υπάρχει στη θάλασσα; Από πού προέρχεται; Μπορούμε να το αφαιρέσουμε; Ελάτε να παίξουμε μαζί για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της πλαστικής ρύπανσης.

Ίδρυμα Ευγενίδου

17 Ιουλίου, 6 μ.μ. - είσοδος ελεύθερη

Ημερίδα «Ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα»

Ελάτε μαζί μας για μια βραδιά με ανακαλύψεις και εκπλήξεις!

Βουτήξτε στον κόσμο της θαλάσσιας έρευνας με τον Romain Troublé, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Tara Ocean Foundation, και τον Διονύση Ραΐτσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο ΕΚΠΑ. Μάθετε για τη ζωή και την επιστήμη στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara μέσα από μια αποκλειστική συνέντευξη με το πλήρωμα. Αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από την ομορφιά της επιστήμης κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής επιστημονικής εκπομπής με επιστήμονες από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η επιστημονική αποστολή

Στόχος της αποστολής είναι να μελετήσει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα σε ξηρά και θάλασσα, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις των οργανισμών μεταξύ τους και με το περιβάλλον. Οι επιστημονικές ομάδες συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ρύπων, αντιβιοτικών, φυτοφαρμάκων ή ορμονών, καθώς και τη θερμοκρασία, την αλατότητα και τα επίπεδα οξυγόνου. Σε κάθε σημείο όπου η ομάδα και οι συνεργάτες της EMBL κάνουν δειγματοληψία εδάφους, ιζημάτων και ρηχών νερών, το ωκεανογραφικό Tara λαμβάνει δείγματα των σχετικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων - την ίδια ημέρα και σε άμεση γειτνίαση.

Τα βιολογικά δείγματα είναι ευάλωτα: μόλις μια σταγόνα νερού ή μια ψίχα εδάφους αφαιρεθεί από το φυσικό τους περιβάλλον, οι οργανισμοί μέσα σε αυτά αρχίζουν να αλλάζουν. Για να μεγιστοποιήσει την ακεραιότητα των οργανισμών και να τους μελετήσει στο πλαίσιο του φυσικού τους περιβάλλοντος, η αποστολή TREC φέρνει το εργαστήριο στα δείγματα, αντί για τα δείγματα στο εργαστήριο. Συνολικά, το TREC θα εξετάσει τη βιοποικιλότητα και τη μοριακή προσαρμοστικότητα της ζωής σε μοριακή κλίμακα σε 120 παράκτιες τοποθεσίες δειγματοληψίας σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πανευρωπαϊκός χαρακτήρας αυτού του έργου σημαίνει ότι τα δείγματα θα λαμβάνονται με τυποποιημένο τρόπο. Αυτό θα καταστήσει δυνατή τη σύγκριση και τον έλεγχο δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντί για ένα περιφερειακό ή εθνικό σύστημα, με τρόπο που δεν ήταν δυνατό στο παρελθόν.

Το EMBL αναγνωρίζει τη γενναιόδωρη υποστήριξη πολλών ιδρυμάτων, δωρητών και χορηγών, ιδιαίτερα του Ιδρύματος Manfred Lautenschläger, του Eppendorf SE, του Carl Zeiss Microscopy και των Φίλων του EMBL, βοηθώντας στο να γίνει δυνατό το TREC.