Είναι γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, παράλληλα με κακές πρακτικές διαχείρισης, όπως η παράνομη καύση, συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιταχύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και κάνοντας όλο πιο συχνή την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, με άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και την ανθρώπινη υγεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύοντας στην μείωση των απορριμμάτων και την βιωσιμότητα, προχώρησε πρόσφατα στην έγκριση νέων μέτρων που αφορούν την διαχείριση συσκευασιών και των αποβλήτων που παράγονται, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία με έμφαση στα απόβλητα πλαστικών συσκευασιών.
Τέσσερα (4) χρόνια πριν, τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ αναγνωρίζοντας την νομική αλλά πρωτίστως ηθική εκκρεμότητα πολλών ετών, προχώρησαν στην πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρίας, για την οργάνωση, την λειτουργία και την πλήρη χρηματοδότηση ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Η ΚΥΚΛΟΣ με την έναρξη λειτουργίας της, θα αποτελέσει ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Ευθύνης των Παραγωγών και των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας (ΚΥΑ 8197/90920/2013, KYA 9269/246316/2020, Ν.2939/2001, Ν.4819/2021).
Με τις κεντρικές ομιλίες του κου Β. Ευθυμιάδη, Προέδρου Δ.Σ. της ΚΥΚΛΟΣ, του κου Γεώργιου Ποντίκα, Προέδρου Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και του κου Ε. Παναγιωτόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε, τέθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης, που αποτελεί μεν πρωτοβουλία των μελών της εταιρίας, αλλά αφορά το σύνολο των εταιρειών που διακινούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι εταιριών του κλάδου, μελών της ΚΥΚΛΟΣ, οι οποίοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων νομοθετικών μέτρων που θα καθορίσουν τις υποχρεώσεις για ένα πανελλαδικό δίκτυο σημείων συλλογής, στοχεύοντας στην λειτουργία ενός αποτελεσματικού φορέα ανακύκλωσης.
Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε επίσης ότι «η μη λήψη επιπλέον νομοθετικών μέτρων, ματαιώνει την έναρξη λειτουργίας του ΣΣΕΔ και θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του, με άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, από τη συνέχεια κακών πρακτικών διαχείρισης των συσκευασιών».
Ακόμα, τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στο επιχειρησιακό πλάνο βιωσιμότητας που έχει εκπονηθεί και τα συμπεράσματα από την πολυετή εφαρμογή πιλοτικών δράσεων, όπου ανέδειξαν ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση καθιστά εθελοντική την συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, ως προς την επίτευξη των υψηλών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύσσωμο το Δ.Σ. & τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ, καλούν την πολιτεία να στηρίξει την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που θα δρομολογήσουν την άμεση λειτουργία ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης, με την επιτάχυνση εφαρμογής της νομοθεσίας και τον καθορισμό ρόλων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.
[ΚΥΚΛΟΣ] - συνοπτική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
....Τέσσερα (4) χρόνια πριν, αναγνωρίζοντας την νομική αλλά πρωτίστως ηθική, εκκρεμότητα πολλών ετών, αφουγκρζόμενοι και τις μελλοντικές απαιτήσεις, οι εισαγωγείς και παραγωγοί φυτοπροστατευτικών προϊόντων προχώρησαν στην πρωτοβουλία ίδρυσης της ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε..
Σκοπός της εταιρίας είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση και λειτουργία ενός Ειδικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ), για την πρωτογενή συσκευασία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσει ως φορέας ανακύκλωσης, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο μέρος των εταιριών του κλάδου στην Ελληνική Αγορά, το 2020 ιδρύθηκε η ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε από 10 μετόχους, ενώ σήμερα συμμετέχουν στην σύνθεσή του 13 εταιρίες (ADAMA HELLAS, ΕFTHYMIADΙS K&N, BASF HELLAS, BAYER HELLAS, CORTEVA HELLAS, ELANKO HELLAS, FMC ΧΗΜΙΚΑ HELLAS, HELLAFARM, MAGMA-AGRO, SEGE, SIPCAM HELLAS, SYNGENTA HELLAS , UPL HELLAS), με την υποστήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και του αντίστοιχο Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Crop Life Europe (CLΕ).
Με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού φορέα ανακύκλωσης συσκευασιών ΦΠΠ, τον Μάιο του 2022, η ΚΥΚΛΟΣ κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία ΣΣΕΔ, με 5ετές πλάνο λειτουργίας και Πανελλαδική εμβέλεια, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Ευθύνης των Παραγωγών και των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας (ΚΥΑ 8197/90920/2013, KYA 9269/246316/2020, Ν. 2939/2001, Ν.4819/2021).
...Τέσσερα (4) χρόνια μετά:
- Με τις 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν υλοποιήσει Συστήματα Ανακύκλωσης Συσκευασιών ΦΠΠ, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την άμεση λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης και διαχείρισης των κενών συσκευασιών
- Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ο καθορισμός ρόλων και υποχρεώσεων στην Ανακύκλωση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, ως προς την επίτευξη των Εθνικών στόχων που έχουν τεθεί για τα απόβλητα Συσκευασιών
- Η μη λήψη των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του ΣΣΕΔ, με άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, από τη συνέχεια κακών πρακτικών διαχείρισης του συγκεκριμένου ρεύματος αποβλήτων
Κύρια σημεία του προτεινόμενου Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΚΥΚΛΟΣ
- Δημιουργία δικτύου σημείων συλλογής σε όλη τη χώρα, με τον Σχεδιασμό που προβλέπει σημεία Πανελλαδικής κάλυψης και εκτεταμένου δικτύου συλλογής που θα αναπτυχθεί σε φάσεις, εντός του προτεινόμενου σχεδίου (5-ετίας)
- Εφαρμογή Συστήματος Επιστροφής κενών συσκευασίας, θα οριστούν σημεία συλλογής συσκευασιών ΦΠΠ, όπου οι χρήστες θα μπορούν να επιστρέφουν τις κενές συσκευασίες τους
- Διαχείριση Μη Επικινδύνων Αποβλήτων προς Ανακύκλωση, η διαχείριση βασίζεται στην ταξινόμηση των συσκευασιών ως μη επικίνδυνα απόβλητα, ως αποτέλεσμα του τριπλού ξεπλύματος στην πηγή, από τους αγρότες
- Συμβαδίζοντας με την Κυκλική Οικονομία και την Ανακύκλωση, η διαχείριση της συσκευασίας θα πραγματοποιείται βάσει της νομοθεσίας διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του συλλεγόμενου υλικού
Βάσει των παραπάνω, καθιστούμε σαφές:
✓ H ΚΥΚΛΟΣ θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.Αν.) και του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού και των προβλέψεων του Ν. 4819/2021, ως εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης - ΣΣΕΔ)
✓ θα αναλαμβάνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το κόστος των εργασιών διαχείρισης & ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών ΦΠ (συλλογής-μεταφοράς-αξιοποίησης), μέσω χρηματοδότησης των μελών, που αποτελούν τις εταιρίες εισαγωγής/παραγωγής ΦΠΠ στην Ελλάδα, απαλλάσσοντας τους χρήστες και την Τοπική κοινωνία από το οικονομικό βάρος διάθεσης των κενών συσκευασιών
✓ Επίσης τόσο η συμμετοχή, ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση, όσο και η επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης των προϊόντων αποτελούν ΕΥΘΥΝΗ του ΣΣΕΔ.
✓ Η φύση του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα με τις πολλές μικρές ιδιοκτησίες και τη μεγάλη τους γεωγραφική διασπορά, καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου ενημέρωσης και συλλογής συσκευασιών, ώστε να επιτυγχάνονται οι σχετικοί στόχοι ανακύκλωσης.
✓ Η ύπαρξη ενός ΣΣΕΔ και ξεχωριστού ρεύματος ανακύκλωσης ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για τους χρήστες και την τοπική κοινωνία, από την πιθανή έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες από παράνομη απόρριψη
✓ Εξασφαλίζεται η απομάκρυνση από τα αγροκτήματα των κενών συσκευασιών ΦΠΠ και την αποφυγή της συσσώρευσης αποθεμάτων επικίνδυνων αποβλήτων, προστατεύοντας την δημόσια υγεία και το περιβάλλον