Συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα

Συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα
Παρασκευή, 12/07/2024 - 12:01

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια κοινής επιστολής των οργανώσεων προς την υπουργό, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και την αναμενόμενη δημόσια διαβούλευση πριν την κατάθεση του ΕΣΕΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ συνάντηση μεταξύ των οργανώσεων Electra Energy, Greenpeace και WWF Ελλάς, με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ σε μέρος της συνάντησης συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι οργανώσεις επανέλαβαν τις θέσεις τους για τα εξής κρίσιμα ζητήματα:

  • Ανοιχτή και χρονικά επαρκή δημόσια διαβούλευση που θα επιτρέψει την ευρεία κοινωνική συναίνεση κατά την εφαρμογή των προγραμματισμένων μέτρων και πολιτικών του σχεδίου.
  • Πλήρη απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο το αργότερο έως το 2035 και από το πετρέλαιο, το αργότερο έως το 2040 και επίτευξη του στόχου 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2035.
  • Καμία νέα μονάδα ή/και επένδυση ορυκτού αερίου καθώς και άμεση ακύρωση όλων των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων.
  • Συνάφεια ανάμεσα στο ΕΣΕΚ και το Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα, του οποίου η ετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, ειδικά ως προς τα εμπροσθοβαρή μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης και αύξησης της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Ισχυρή κοινωνική συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση ιδίως μέσα από την ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.
  • Το ΕΣΕΚ είναι απαραίτητο να θέσει τις βάσεις για επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90% ως το 2040, τον οποίο αναμένεται να θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγραφή των ενεργειακών επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα και σχέδιο για την εξάλειψή τους το συντομότερο δυνατόν.

Αναμένουμε από το Υπουργείο να πράξει τα απαραίτητα ούτως ώστε η φιλοδοξία του τελικού ΕΣΕΚ που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση να είναι αυξημένη σε σχέση με το σχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2023 και να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στην έκτακτη ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Περισσότερες πληροφορίες

Κοινή επιστολή για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ