Απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα 16 Ιουλίου σε περιοχές Natura και Δάση της ΠΕ Κοζάνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα 16 Ιουλίου σε περιοχές Natura και Δάση της ΠΕ Κοζάνης
Τρίτη, 16/07/2024 - 10:02

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στην Π.Ε Κοζάνης

Σύμφωνα με την αριθμ.95659/12/6/2024 απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για αύριο Τρίτη 16-07-2024, λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας (3), απαγορεύεται η διέλευση, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στις παρακάτω δασικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης:

από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ως εξής:

  1. Στο περιαστικό Αλσος Κουρί Κοζάνης στα δασικά οικοσυστήματα, Καταφυγίου, Αγ. Κυριακής, Βελβεντού, Παλαιογράτσανου, Βλάστης, Εμπορίου, Αρδασσας, Κρυόβρυσης, Αναρράχης, Μηλοχωρίου, Φούφα, Κομνηνών, Μεσοβούνου, Κουρί Πτολεμαΐδας, άλσος Προαστίου δήμου Εορδαίας, Σύμπλεγμα Πενταλόφου, Περιοχή Natura Μπούρινος,
  2. Η απαγόρευση διέλευσης ,παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στις παραπάνω περιοχές δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους.

Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης της παρούσας απόφασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 129 του Ν 4926/2022.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

  1. Καλούνται οι Δήμοι της Π.Ε Κοζάνης να συνδράμουν για την εφαρμογή της παρούσας σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση αρμοδιότητας τους, με τη διάθεση προσωπικού και μέσων καθώς και με την ενεργοποίηση Εθελοντικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

image_16.png