Οι καινοτόμες πρακτικές στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και οι πολιτικές για κλιματική ανθεκτικότητα στο επίκεντρο του

Οι καινοτόμες πρακτικές στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και οι πολιτικές για κλιματική ανθεκτικότητα στο επίκεντρο του
Πέμπτη, 31/10/2024 - 08:15

Οι καινοτόμες πρακτικές στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και οι πολιτικές που πρέπει να χαραχτούν για την κλιματική ανθεκτικότητα τέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου "Kifissia Summit" που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/10 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Ο δήμος Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Εκάλης άνοιξε τον διάλογο για τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις εφαρμοσμένες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στα δάση και στις πολιτικές πρόληψης για τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευστάθιος Σταθόπουλος. Όπως είπε, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η έκταση που επλήγη «είναι σαφώς κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 27 ετών». «Με βάση το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, είμαστε 15-20% κάτω από το μέσο όρο 27ετίας», είπε ο κ. Σταθόπουλος. Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στα έργα πρόληψης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι «μέχρι το 2021 η Ελλάδα δαπανούσε 10-20.000 ευρώ το χρόνο ανά δασική υπηρεσία για έργα πρόληψης, καθαρισμού δασών, διαχείρισης και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Από τις αρχές του 2022 μέχρι τις αρχές του 2026 δηλαδή για 4 χρόνια η χώρα θα διαθέσει τουλάχιστον 430 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή δαπανώνται μέσω του προγράμματος "Antinero" με 180 συμβάσεις διαφορετικές σε όλη τη χώρα για αναδασώσεις, για καθαρισμούς, για δασικούς δρόμους ένα ποσό που είναι άνευ προηγουμένου. Eίναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση στην ελληνική πολιτεία με οποιοδήποτε ιδεολογικό ή πολιτικό της καθεστώς». Ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για τους άξονες αποκατάστασης για το Πεντελικό όρος και επισήμανε ότι η μελέτη αποκατάστασης «ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα». Όπως τόνισε η αντιπυρική περίοδος έχει παραταθεί για μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών ενώ προσέθεσε ότι στις 18 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα στο κομμάτι Νέας - Παλαιάς Πεντέλης, στο τμήμα του δάσους που γειτνιάζει περισσότερο με την Κηφισιά. «Μία αναδάσωση 18.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη και μία δεύτερη 14.500 στρεμμάτων στην Πάρνηθα μέσω του εθνικού προγράμματος "antinero" είναι ήδη συμβασιοποιημένες από τον Ιούνιο και από τον Νοέμβριο και για τους προσεχείς 15 μήνες θα εκτελεστούν οπότε υπολογίζεται περίπου πάνω από 2 εκατομμύρια νέα δέντρα με όλη την προσοχή και επιστημονική φροντίδα και με όλες τις συμβουλές των δασολόγων θα εκτελεστούν τόσο στην Πεντέλη όσο και στην Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης , Βασίλης Ξυπολυτάς, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρει η κλιματική κρίση στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και στην ανάγκη να οικοδομηθεί η κλιματική ανθεκτικότητα των δήμων μέσω μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν.

«Η Κηφισιά δεν έχει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα τα τελευταία 30 χρόνια. Έχουμε ζητήσει από συναρμόδια υπουργεία μία μελέτη της τάξεως των 850 χιλιάδων ευρώ η οποία δεν θα τρέξει από το δήμο αλλά από ανώτατα όργανα έτσι ώστε να εκπονηθούν έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά», σημείωσε ο κ. Ξυπολυτάς ενώ έδωσε έμφαση και στα φαινόμενα λειψυδρίας.

«Είμαστε ο μόνος δήμος που έχει απαγορεύσει την κάλυψη των κήπων. Φτάσαμε σε ένα σημείο που να υπάρχει κάλυψη των κήπων 100% σε υπόγεια κόβοντας εκατοντάδες δέντρα, κόβοντας στην ουσία το οξυγόνο και τη μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας», τόνισε ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν μία δενδροφύτευση 10.000 δέντρων εντός της πόλης της Κηφισιάς. «Κάθε χρόνο βάζουμε περίπου 2.000 δέντρα. Το 2025 θα πάμε στο επόμενο βήμα, θα ξεκινήσουμε για πρώτη φορά πιλοτικά την περιβαλλοντική πιστοποίηση των επιχειρήσεων της Κηφισιάς σε εθελοντική βάση, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μας να είναι κλιματικά πιο ουδέτερες και εμείς παράλληλα σαν δήμος θα επιδοτούμε με διάφορους τρόπους τις πολιτικές αυτές των επιχειρήσεων. Θα δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση . Είμαστε στο τελικό στάδιο να φέρουμε τη χάρτα πρασίνου στην πόλη μας. Μέσα στην 5ετία θα έχουμε μία μείωση εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου 50% στο δήμο της Κηφισιάς με διάφορους τρόπους», υπογράμμισε.

Στην ανάγκη για πόρους για την πολιτική προστασία της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, A' Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Η πολιτική προστασία των δήμων πλέον αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά και ως έννοια και ως οργάνωση και ως μέσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με καλή προετοιμασία και καλή αντιμετώπιση σε πρώτο χρόνο πολύ καλύτερα τα πράγματα απ ‘ ότι συνέβαινε πριν από 10 χρόνια. Μετά από πάρα πολύ καιρό οργανωθήκαμε, πήραμε καθοδήγηση, σχέδια για κάθε είδους καταστροφή ή κίνδυνο και κληθήκαμε με σφιχτά χρονοδιαγράμματα και επιτήρηση και εποπτεία να προσαρμόσουμε αυτά τα τοπικά πλάνα στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ξαφνικά στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέραμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ξαφνικά καταφέραμε να έχουμε το σύστημα τοπικής πολιτικής προστασίας», σημείωσε. Στη συνέχεια τόνισε την αναγκαιότητα για σοβαρούς πόρους για την πολιτική προστασία.

«Απαιτούνται σοβαροί πόροι. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική ότι τα ήδη πολύ πιεσμένα και πεπερασμένα οικονομικά των Δήμων δεν μπορούν να αντέξουν σοβαρές επενδύσεις και υποδομές σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό για την πολιτική προστασία. Χρειάζονται να καθοδηγηθούν πόροι σοβαροί προς τους δήμους» , τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Από την πλευρά του ο γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών / Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός έδωσε έμφαση στην συνεχή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου, που ξεπερνά το μισό βαθμό, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 3.5 βαθμούς. Επιπλέον ο κ. Ζερεφός στάθηκε στην ξηρασία που παρατηρείται ενώ τόνισε ότι φέτος «είναι η τέταρτη κατά σειρά ξηρή περίοδος για την ελιά». Παράλληλα επισήμανε ότι η ξηρασία οδηγεί και στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών, την αύξηση της ανόδου της μέσης στάθμης της θάλασσας σε όλη τη Μεσόγειο η οποία αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι πριν.

Σημειώνεται ότι σκοπός του συνεδρίου ήταν να εκκινήσει τον διάλογο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και τις εφαρμοσμένες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας.